ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE200g mąki pszennej100g masła50g cukru pudru1 żółtko2 łyżki kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciastaMASA KAWOWA250g serka mascarpone100g jogurtu greckiego50g cukru2 jajka20g mąki ziemniaczanej3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wodyWIÓRKI CZEKOLADOWE40g czekolady mlecznej40g czekolady deserowej
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek- mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 30 minut- formę do tarty wysmarować masłem- ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy- papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy- nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia- gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić
MASA KAWOWA- kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej- mascarpone krótko zmiksować, dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując- jogurt wymieszać z cukrem i kawą- do mascarpone dodać przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka
TARTA KAWOWA- ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście- na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty- formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut lub do momentu ścięcia się masy na środku- upieczoną tartę pozostawić na trochę w uchylonym i wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć ją i całkowicie ostudzić
WIÓRKI CZEKOLADOWE- czekolady rozpuścić razem w kąpieli wodnej- pędzelkiem cienko rozsmarować płynną czekoladę na dużej, gładkiej powierzchni, np. na odwróconej do góry nogami blasze- czekoladę pozostawić do zastygnięcia, można schłodzić ją w lodówce, należy jednak pilnować, by czekolada za mocno nie zastygła, gdyż będzie się kruszyć- z zastygniętej czekolady za pomocą szpatułki lub noża ścinać wiórki, będą one różnej wielkości, w zależności od tego, ile czekolady zetniemy- jeśli czekolada zaczyna się ciągnąć, należy ponownie krótko schłodzić ją w lodówce, jeśli natomiast wyjęta z lodówki czekolada kruszy się, należy odczekać chwilę, zanim zaczniemy ścinać wiórki- gotowe wiórki układać nieregularnie na wierzchu ostudzonej tarty- udekorowaną tartę wstawić do lodówki, schłodzić przez całą noc
Tartę kawową należy podawać schłodzoną, smakuje wtedy najlepiej. Masa kawowa po upieczeniu jest mocno zwarta i bardzo dobrze się kroi.