Wykonanie
Tarta kawowa to pyszne, aromatyczne ciasto, które dla wielbicieli
kawy będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie
kawy i
kakao, natomiast wnętrze tarty to duet
serka mascarpone z
jogurtem greckim oraz napar
kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki
czekoladowe wykonane z mieszanki
czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno sycący.Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE200g
mąki pszennej100g
masła50g
cukru pudru1
żółtko2 łyżki
kakao2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej do posypania ciastaMASA KAWOWA250g
serka mascarpone100g
jogurtu greckiego50g
cukru2
jajka20g
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej
wodyWIÓRKI
CZEKOLADOWE40g
czekolady mlecznej40g
czekolady deserowejWykonanie:CIASTO KRUCHE-
kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek-
mąkę,
kakao,
cukier puder przesiać, dodać
kawę, zimne
masło oraz
żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 30 minut- formę do tarty wysmarować
masłem- ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy- papier z
ciastem przełożyć do formy
ciastem do
spodu, delikatnie zdjąć papier,
ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy- nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia- gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić
MASA KAWOWA-
kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej
wody, ostudzić- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej-
mascarpone krótko zmiksować, dodawać pojedynczo
jajka, po każdym krótko miksując-
jogurt wymieszać z
cukrem i
kawą- do
mascarpone dodać przesianą
mąkę oraz
jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka
TARTA KAWOWA- ostudzony spód do tarty posypać
mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście- na ciasto wylać masę
kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty- formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut lub do momentu ścięcia się masy na środku- upieczoną tartę pozostawić na trochę w uchylonym i wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć ją i całkowicie ostudzić
WIÓRKI
CZEKOLADOWE-
czekolady rozpuścić razem w kąpieli
wodnej- pędzelkiem cienko rozsmarować płynną
czekoladę na dużej, gładkiej powierzchni, np. na odwróconej do góry nogami blasze-
czekoladę pozostawić do zastygnięcia, można schłodzić ją w lodówce, należy jednak pilnować, by
czekolada za mocno nie zastygła, gdyż będzie się kruszyć- z zastygniętej
czekolady za pomocą szpatułki lub noża ścinać wiórki, będą one różnej wielkości, w zależności od tego, ile
czekolady zetniemy- jeśli
czekolada zaczyna się ciągnąć, należy ponownie krótko schłodzić ją w lodówce, jeśli natomiast wyjęta z lodówki
czekolada kruszy się, należy odczekać chwilę, zanim zaczniemy ścinać wiórki- gotowe wiórki układać nieregularnie na wierzchu ostudzonej tarty- udekorowaną tartę wstawić do lodówki, schłodzić przez całą noc
Tartę
kawową należy podawać schłodzoną, smakuje wtedy najlepiej. Masa kawowa po upieczeniu jest mocno zwarta i bardzo dobrze się kroi.