ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE120g mąki pszennej30g mąki ziemniaczanej80g masła75g cukru pudru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiNADZIENIE100g masła75g białej czekolady3 łyżki gorącej przegotowanej wody3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka cukru (można pominąć)
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki na ciasto powinny być zimne- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło, składniki posiekać razem- dodać cukier puder, żółtko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę- schłodzone ciasto delikatnie podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (lub folii spożywczej) na grubość około 3mm- foremką w kształcie serca wyciąć ciastka, ułożyć je w niedużych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- uformowane ciastka ponownie schłodzić 20-30 minut- piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, serduszka piec 12-13 minut lub do lekkiego zrumienienia- upieczone ciasteczka ostudzić, od razu przełożyć kremem lub przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym, niezbyt ściśle poukładane (są dość kruche)
NADZIENIE KAWOWE- kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, ostudzić- do miski przełożyć masło, białą czekoladę i napar kawowy, podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się składników i uzyskania gładkiej masy (można to też zrobić w rondelku na minimalnej mocy palnika)- masę zdjąć na blat, ostudzić, schłodzić w lodówce, aż uzyska pożądaną konsystencję (przez kilka godzin lub nawet całą noc) - powinna być plastyczna, ale na tyle zwarta, by nie "uciekała" z ciastek, kiedy będziemy je nią przekładać- schłodzonym nadzieniem posmarować połowę ciasteczek, przykryć je pozostałymi ciastkami i lekko docisnąć- ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce