Wykonanie
Do zrobienia tego ciasta zbierałam się ponad 2 lata - niewiarygodne, że tak długo zwlekałam, bo dzisiaj wiem, że jest to przepyszne ciasto, bardzo wpasowuje się w klimat świąteczny.
Miodowe blaty, budyniowy krem i
polewa czekoladowe z
orzechami i
migdałami to pyszne połączenie. Przepis jest trochę wymagający, ale warto się wysilić by
potem zbierać zachwyty i być dumnym z wykonania takiego dobrego i ładnego ciasta. Więcej świątecznym przepisów znajdziecie tu - klik .Miodownik

ciasto :3 szklanki
mąkipół szklanki
cukru4 łyżki
miodu płynnegopół kostki
margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkakrem :2 szklanki
mlekałyżka
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanejłyżka
cukru waniliowegokostka
margaryny Palma z Murzynkiem Bielmarniepełna szklanka
cukru pudrupolewa :2 łyżki
mleka4 łyżki
cukru2 łyżki
kakao50 g (1/4) kostki
margaryny Palma z Murzynkiem Bielmardodatki :
orzechy włoskiepłatki migdałówWszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść ze sobą, ciasto powinno być trochę lepkie.Ciasto podzielić na 4 równe części - po około 200 g.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i posypać
mąką.Rozwałkować pierwszą część ciasta na tortownicy lub wylepić
ciastem dno ręcznie.Piec przez 15 minut w temp. 180 st.C. aż się stanie lekko brązowe.Wyjąć ostrożnie z blaszki gotowe ciasto - będzie lekko miękkie, ale stwardnieje po chwili, dobrze jest wyjmować ciasto przy użyciu szerokiej i płaskie
łopatki.Czynność powtórzyć z kolejnymi 3 blatami.Zostawić blaty do ostudzenia.Przygotować krem wlewając jedną szklankę
mleka do rondla i podgrzewać.Drugą szklankę
mleka wymieszać z
mąką pszenną, ziemniaczaną i
cukrem waniliowym.Dodać zawartość drugiej szklanki do rondla i podgrzewać, mieszając aż masa zgęstnieje.Zostawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć z
cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce masy budyniowej ciągle miksując.Gotową masą przełożyć blaty miodownika - kremu nie kładziemy na ostatnią górną warstwę, tam będzie polewa.Dobrze jest zostawić ciasto przełożone kremem na noc w lodówce.Przygotować polewę wkładając wszystkie składniki do rondelka, podgrzewać aż całość się połączy ze sobą.Wylać polewę na wierzch ciasta i od razu ozdobić
orzechami i
płatkami migdałów.

