ßßß
ciasto :3 szklanki mąkipół szklanki cukru4 łyżki miodu płynnegopół kostki margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkakrem :2 szklanki mlekałyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejłyżka cukru waniliowegokostka margaryny Palma z Murzynkiem Bielmarniepełna szklanka cukru pudrupolewa :2 łyżki mleka4 łyżki cukru2 łyżki kakao50 g (1/4) kostki margaryny Palma z Murzynkiem Bielmardodatki :orzechy włoskiepłatki migdałówWszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść ze sobą, ciasto powinno być trochę lepkie.Ciasto podzielić na 4 równe części - po około 200 g.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.Rozwałkować pierwszą część ciasta na tortownicy lub wylepić ciastem dno ręcznie.Piec przez 15 minut w temp. 180 st.C. aż się stanie lekko brązowe.Wyjąć ostrożnie z blaszki gotowe ciasto - będzie lekko miękkie, ale stwardnieje po chwili, dobrze jest wyjmować ciasto przy użyciu szerokiej i płaskie łopatki.Czynność powtórzyć z kolejnymi 3 blatami.Zostawić blaty do ostudzenia.Przygotować krem wlewając jedną szklankę mleka do rondla i podgrzewać.Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem waniliowym.Dodać zawartość drugiej szklanki do rondla i podgrzewać, mieszając aż masa zgęstnieje.Zostawić do ostudzenia.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce masy budyniowej ciągle miksując.Gotową masą przełożyć blaty miodownika - kremu nie kładziemy na ostatnią górną warstwę, tam będzie polewa.Dobrze jest zostawić ciasto przełożone kremem na noc w lodówce.Przygotować polewę wkładając wszystkie składniki do rondelka, podgrzewać aż całość się połączy ze sobą.Wylać polewę na wierzch ciasta i od razu ozdobić orzechami i płatkami migdałów.
