Wykonanie
Orzechy włoskie nieodłącznie kojarzą mi się ze świętami. Jeśli szukacie przepisu na coś słodkiego na święta – podaję wam przepis na pyszny,
orzechowy placek.Oryginalny przepis, który znalazłam w zeszycie mojej mamy, opisywał ilość składników na tortownicę o kilka centrum większą niż tą, którą posiadał. Użyła dlatego ciut mniejszą ilość składników niż ta, która była podana w oryginale.Składniki :pół szklanki
maki pszennejpół szklanki
maki ziemniaczanej200 gram
margaryny4
jajka300 gram
cukru (nie lubię bardzo słodkich ciast, dlatego użyłam jakieś 250)100 gram
orzechów włoskich2 łyżki
kakaołyżeczka
proszku do pieczeniaopakowanie
cukru waniliowegoMożecie również podobnie jak ja zadbać o jakąś ciemną polewę na koniec.Zaczynamy od utarcia mikserem
margaryny razem z
cukrami, a następnie dalej ucierając dodajemy po jednym
żółtku.Następnie dodajemy obie
maki wymieszane ze sobą i z
proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiane przez sito) – dalej miksujemy.Następnie wrzucamy zmielone
orzechy (rozdrobniłam je nożem na malutkie kawałki) i
kakao – całość razem miksujemy na niskich obrotach by się połączyły.Przechodzimy do ubicia piany z
białek, którą jak jest już sztywna, delikatnie mieszamy z
ciastem.Przekładamy je do natłuszczonej i podsypanej
bułką tartą tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około godzinkę.Upieczone, ostudzone polewamy polewą i dowolnie ozdabiamy.

