Wykonanie

"Jeszcze 15 lat temu Warszawa ze swoimi dwiema setkami sushi-barów była wtedy drugą po Moskwie
ryżowo-
rybną potęga Europy.Az wierzyć sie nie chciało że
pola Mazowsza i Lubelszczyzny nie
stoją w wodzie i nie uprawia sie na nich tysięcy kwintali
ryżu." Lubimy jeść sushi na bogato, z przepychem ,im wiecej tym lepiej .Niebotycznie zmodyfikowaliśmy prawdziwe japońskie sushi. Ale może i z drugiej strony to dobrze! Podobno najgorsze sushi jest właśnie w Japonii! Poniższy przepis stanowi ostateczną profanację sushi, ale za to jak smakuje!Porcje:4 rolkiKonfitowane
udko kurczaka1
udko kurczaka1 słoiczka
kaczek tłuszczu ok 300 ml lub 300 ml
wodyOlej truflowySól i
pieprzMajonez truflowy1
żółtko100 ml
olejuOlej truflowySól i
pieprzUrumaki400 ml ugotowanego
ryżu do sushi - http://www.classy-chef.blogspot.com/2014/03/ryz-do-sushi-i-sos-sojowy.html4 listki
noriWasabi4
zielone cebulki100 g boczniaków1
porSzczypiorekZiarna
sezamuOlejMasłoKonfitowane
udko z kurczakaPodgrzej w garnku kaczy tłuszcz/wodę. Dodaj do niego
udko kurczaka i
konfitur je w temperaturze 90 stopni przez 4-5 godzin aż
mięso bedzie sie rozpadać.;podziel
mięso kurczaka na drobniejsze paseczki i dopraw je kilkoma kroplami
oleju truflowego a także
solą i
pieprzemMajonez truflowyubij
żółtko ; wlewaj
olej cienkim strumieniem aby wytworzyła sie emulsja, ciągle ubijając; dopraw
olejem truflowym solą i
pieprzemUrumaki:Oczyść
zielone cebulki i oplucz je; na suchej patelni upraż ziarna
sezamu ; biała czesc
pora pokroj wzdłuż w cienkie słupki julienne ; przełóż je do garnka z zimnym
olejem i frytuj
por , aż nabierze zlotobrazowej barwy ; porwij boczniaki na paseczki i smaż je na
maśle , aż bedą chrupiące ; przygotuj miskę do krojenia , miseczkę z
woda, ostry nóż,matę do sushi, listki
nori i wasabi; na desce do krojenia połóż matę do sushi, a na niej listek
nori błyszcząca strona do dołu; zwilż dłonie w wodzie i uformuj kulkę z
ryżu na listku
nori; rozłóż
ryż tak, aby pokrył
nori zostawiając ok. 6 cm górnego brzegu bez
ryżu ; obróć cały listek
nori,aby
ryż znalazł sie od strony maty; na środku
nori połóż wasabi,
zielona cebulkę ,
szczypiorek,
por, odrobine skażonych boczniakow ,
kurczaka oraz 2 łyżeczki
majonezu truflowego ; za pomocą maty bambusowej
zwiń maki, zaczynając od brzegu,zawijaj nadzienie tak aby powstała okrągła rolka; rolka powinna odpocząć 5 min po zwinieciu; pokrój rolke na krążki 1 cm grubości używając
ostrego zwilzonego noża;
między krojeniem poszczególnych krążków osuszaj nóż , jeśli na jego ostrzu osadzi sie zbyt duzo
skrobi i
ryżu; posyp sushi
sezamem i na kazdym kawałku połóż kawałek
szczypiorku i boczniaka.