Wykonanie
Pin It

Przepis na ten
ryż już jakiś czas temu zagościł na naszym
stole. Jest doskonałym dodatkiem do dań orientalnych, my go jadamy również jako dodatek do drobiu. Wypatrzyłam go na forum kulinarnym cin.cin . Tym razem
ryż przygotowała moja młodsza córka Ola. Wyszedł jej znakomity. Zachęcam do wypróbowania w domu ! Podaję przepis na gotowanie
ryżu w parowarze, bo to mój ulubiony sposób przyrządzania
ryżu.Składniki:1 szklanka
ryżu jaśminowego1 1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
soli4 łyżki nasion
sezamu4 łyżki posiekanego
szczypiorku2 łyżki
oleju sezamowego1 łyżeczka
masłaWykonanie:
Ryż przepłukujemy
wodą, wrzucamy do specjalnego pojemnika do gotowania
ryżu na parze, zalewamy
wodą i dodajemy
olej sezamowy i
sól. Nastawiamy timer na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy delikatnie
ryż.W międzyczasie prażymy na suchej patelni
sezam.Gdy
ryż jest już gotowy dodajemy
sezam,
masło i
szczypiorek, mieszamy.