Wykonanie
Pin It
Tahini, czyli domowa pasta sezamowa, bez niej nie może się obejść żaden tradycyjnie przyrządzony hummus, czyli pasta z
ciecierzycy. Przyda się też nam do przyrządzenia innych potraw
rodem prosto z kuchni arabskiej. Przygotowanie pasty jest szalenie proste, a
potem wystarczy tylko sięgnąć do lodówki i gotowe. Na pewno do kupnej pasty już nie
wrócę, ta jest super.
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:1 szklanka
sezamu3 łyżki
oleju sezamowego lub innegoopcjonalnie 1 łyżka zimnej
wodyWykonanie:
Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy go do uzyskania lekko złocistego koloru.
Sezam powinien aromatycznie i delikatnie pachnieć. Uważajmy, bo bardzo łatwo go przypalić, a wtedy będzie gorzki.Ziarenka odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie przesypujemy je do blendera, miksujemy dodając po łyżce
oleju. Kontynuujemy miksowanie, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdyby pasta była za gęsta - powinna
mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - dodajemy do niej łyżkę zimniej
wody i miksujemy.Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki. Możemy ją przechowywać do 14 dni.