Wykonanie
Znowu te same warzywa. Miałam ochotę na powtórkę z rozrywki, ale w ostatniej chwili stwierdziłam, że wykombinuję coś innego. I wykombinowałam :) Chociaż
olej jest zakazany, wlałam odrobinkę głównie dla smaku i zapachu. Jak na taką ilość warzyw to jest naprawdę niewiele i można raz na dłuższy czas sobie na to odstępstwo pozwolić, już nie popadajmy w skrajności.
Sezamu miało być mniej. Jak go sypnęłam, wyglądało na to, że jest go mało. Za to jak zaczęłam mieszać, nagle okazało się, że jest go strasznie dużo. Może nawet trochę za dużo ;)
(Dukan, faza II PW)składniki na 2-3 porcje:- 2 małe
czerwone papryki- 1 mała
czerwona cebula- 2 małe
cukinie- 1 łyżeczka
oleju sezamowego- 1 płaska łyżka
sezamu- ok. 1/3-1/2 szkl.
wodyWok porządnie rozgrzać. Warzywa umyć i osuszyć.
Cukinię pokroić w plasterki,
paprykę w paski,
cebulę drobno posiekać. Wlać łyżeczkę
oleju do woka, wrzucić
paprykę z
cebulą i podsmażać mieszając. Dorzucić
cukinię. Wstawić
wodę żeby się zagotowała. Wlać ją do woka i cały czas mieszać aż do jej odparowania. Na koniec sypnąć ziarna
sezamu, całość wymieszać i podawać.