ßßß Cookit - przepis na Cukinia w zalewie octowej i curry

Cukinia w zalewie octowej i curry

nazwa

Wykonanie

Lista składników
3 kg cukinii, żółta i zielona 2 czerwone papryki 1 żółta 1 zielona 5 dużych czerwonych cebul 9 szklanek wody 3/4 szklanki soli [n] Zalewa 3 szkl. wody 2,5 szkl. octu 4,5 szkl. cukru 1 łyżka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka curry w proszku
Rewelacyjna sałatka na zimę. Nic dodać nic ująć. Mam cukinię w ogrodzie, ponieważ bardzo ją lubię. Polecam.
Wykonanie – cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie plasterki. Gdyby cukinia miała twardą skórę to ją obierzcie. Czasami skórki są bardzo twarde. Papryki umyć i pokroić w paski. Cebulki obrać i pokroić w półplasterki. Wszystko razem wrzucić do dużej miski i wymieszać. Zalać warzywa wodą, wsypać sól. Dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na 12 godzin. W tym czasie kilka razy zamieszać.
Zlać wodę z warzyw, już nie będzie potrzebna. Odsączone warzywa włożyć do słoiczków.
Przygotowanie zalewy – wszystko razem zagotować i zalać tą zalewą słoiki. Dokładnie zakręcić słoiki. Warzywa muszą być przykryte zalewą.
Pasteryzowanie – Na dno garnka włożyć ręcznik, na to postawić słoiki. Wlać wody do 3/4 wysokości słoików. Gotować słoiki 10 minut od zagotowania się wody. Zaraz wyjąć słoiki z wody i tak je zostawić aż ostygną.
Polecam sałatka pycha, super dodatek do codziennych obiadków.
Polecam i życzę smacznego.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/cukinia-w-zalewie-octowej-i-curry