Wykonanie
Lista składników3 kg
cukinii, żółta i zielona 2
czerwone papryki 1 żółta 1 zielona 5 dużych
czerwonych cebul 9 szklanek
wody 3/4 szklanki
soli [n] Zalewa 3 szkl.
wody 2,5 szkl.
octu 4,5 szkl.
cukru 1 łyżka ziarenek
ziela angielskiego 1 łyżeczka
gorczycy 1 łyżeczka
curry w proszkuRewelacyjna
sałatka na zimę. Nic dodać nic ująć. Mam
cukinię w ogrodzie, ponieważ bardzo ją lubię. Polecam.
Wykonanie –
cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie plasterki. Gdyby
cukinia miała twardą skórę to ją obierzcie. Czasami skórki są bardzo twarde.
Papryki umyć i pokroić w paski.
Cebulki obrać i pokroić w półplasterki. Wszystko razem wrzucić do dużej miski i wymieszać. Zalać warzywa
wodą, wsypać
sól. Dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na 12 godzin. W tym czasie kilka
razy zamieszać.Zlać
wodę z warzyw, już nie będzie potrzebna. Odsączone warzywa włożyć do słoiczków.
Przygotowanie zalewy – wszystko razem zagotować i zalać tą zalewą słoiki. Dokładnie zakręcić słoiki. Warzywa muszą być przykryte zalewą.Pasteryzowanie – Na dno garnka włożyć ręcznik, na to postawić słoiki. Wlać
wody do 3/4 wysokości słoików. Gotować słoiki 10 minut od zagotowania się
wody. Zaraz wyjąć słoiki z
wody i tak je zostawić aż ostygną.Polecam
sałatka pycha, super dodatek do codziennych obiadków.Polecam i życzę smacznego.