Wykonanie
Ogórki kiszone, konserwowe, kanapkowe możliwości całe mnóstwo. U nas najszybciej znikają kiszone i kanapkowe z
curry. Staram się zrobić jak najwięcej, aby starczyło do następnego sezonu. Resztę opowieści ogórkowej skończę przepisem. Przepis sprawdzany przez kilka sezonów.

SKŁADNIKI:
ogórki świeże (dobrze jeżeli nie są zbyt wyrośnięte)
gorczycaziarna
ziela angielskiegoZALEWA5 szklanek
wody1,5 szklanki
cukru1 szklanka
octu 10%2 łyżki
soli3 łyżeczki
curry
SPOSÓB WYKONANIA :-
ogórki myjemy i kroimy w cienkie paseczki( ja robię to na maszynce do krojenia
chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam
ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty)- do każdego słoika wrzucam łyżkę
gorczycy i kilka ziaren
ziela angielskiego-
ogórki ciasno poukładam w słoiku- przestudzoną zalewą zalewam
ogórki, aby wszystkie były przykryte, zakręcamy słoik czystą suchą nakrętką- pasteryzuję 10 minut od zagotowania - gorące wkładam do ręcznika lub koca nakrętką do dołu i zakrywam ręcznikiem i tak zostawiam do całkowitego ostudzenia.

Moje porady- słoiki po umyciu dokładnym wyparzam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, zapobiega to powstaniu jakikolwiek bakterii- dobrze do garnka w którym będziemy pasteryzować ułożyć na dno ręcznik np. kuchenny zapobiegnie to popękaniu słoików- układajmy tak, tak aby słoiki się nie dotykały- nie gotujmy ich na największym ogniu mogą pęknąć a nakrętka może się otworzyć