Wykonanie
Uwielbiam
przyprawę curry.Był czas, że używałam jej nagminnie niemal do co drugiej przygotowywanej potrawy, teraz ta fascynacja nieco osłabła, niemniej nadal jej obecność w mojej kuchni jest obowiązkowa! Zresztą wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami, że mój zachwyt nad nią jest w pełni uzasadniony:)
Składniki:term paper3 kg
ogórków1 szklanka
wody1 szklanka
cukru2 łyżeczki
przyprawy curry0,5 szklanki
octu 10 %
gorczyca2 płaskie łyżeczki
soliOpłukane i obrane
ogórki pokroić w cieńkie plastry, posypać
solą i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie odsączyć je z płynu. Przygotować zalewę: zagotować
ocet wodę,
cukier i
curry. W przygotowanych słoikach ułożyć
ogórki, wsypać po łyżeczce
gorczycy i zalać zalewą. Zakręcone szczelnie słoje pasteryzować przez 20 minut w garnku wypełnionym
wodą do 3/4 wysokości.