Wykonanie
Cześć =)
Ryż z
bobem to puszysty i delikatny dodatek do różnych dań, lub potrawa sama w sobie, gdyż zawartość
białka w
bobie czyni je dość pożywnym. Jest to tradycyjna potrawa kuchni perskiej, a
smakowo zbliżoną do dań ze wschodniej i północnej Europy. Jeśli jest dostępny, najlepiej użyć młodego, zielonego
bobu. A jako
ryż, wspaniale sprawdza się odmiana basmati, ze względu na sypką konsystencje i lekko "słomkowy" posmak.
Potrzebne będą:- 1,75 szklanki
wody- 1 szklanka
ryżu basmati- 2 szklanki
bobu, najlepiej młodego, może być z mrożonki- 1 łyżka
masła lub innego tłuszczu- trochę
soli- 2-3 łyżki posiekanego
koperkuSposób wykonania:1) W garnku grzejemy
wodę i do gotującej dodajemy
ryż,
bób,
masło i trochę
soli.2) Gdy
woda ponownie zacznie się gotować zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy, bacząc by gotująca jeszcze
woda nie zaczęła kipieć
spod pokrywki.3) Gotujemy aż
ryż wsiąknie wszystką
wodę.4) na końcu dodajemy
koperek i delikatnie mieszamy całość trzymając przed podaniem kilka minut odkryte, aby nieco odparować, by
ryż był bardziej suchy i sypki.
Smacznego =)Agnieszka