ßßß Cookit - przepis na Ryż z bobem

Ryż z bobem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Ryż z bobem to puszysty i delikatny dodatek do różnych dań, lub potrawa sama w sobie, gdyż zawartość białka w bobie czyni je dość pożywnym. Jest to tradycyjna potrawa kuchni perskiej, a smakowo zbliżoną do dań ze wschodniej i północnej Europy. Jeśli jest dostępny, najlepiej użyć młodego, zielonego bobu. A jako ryż, wspaniale sprawdza się odmiana basmati, ze względu na sypką konsystencje i lekko "słomkowy" posmak.
Potrzebne będą:
- 1,75 szklanki wody
- 1 szklanka ryżu basmati
- 2 szklanki bobu, najlepiej młodego, może być z mrożonki
- 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
- trochę soli
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
Sposób wykonania:
1) W garnku grzejemy wodę i do gotującej dodajemy ryż, bób, masło i trochę soli.
2) Gdy woda ponownie zacznie się gotować zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy, bacząc by gotująca jeszcze woda nie zaczęła kipieć spod pokrywki.
3) Gotujemy aż ryż wsiąknie wszystką wodę.
4) na końcu dodajemy koperek i delikatnie mieszamy całość trzymając przed podaniem kilka minut odkryte, aby nieco odparować, by ryż był bardziej suchy i sypki.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/01/ryz-z-bobem.html