ßßß Cookit - przepis na Gotowanie ryżu na sypko

Gotowanie ryżu na sypko

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zawsze po ugotowaniu mój ryż był klejący, a często rozgotowany. Jednak kiedyż potrzebowałam do sałatki ryż na sypko. Jest kilka sposobów na otrzymanie ryżu na sypko ale ten wydaje mi się najłatwiejszy.
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 i ¾ szklanki wody
1 łyżka masła
sól
Wykonanie:
Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić.
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty.
Dodać wodę i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę.
Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2016/03/gotowanie-ryzu-na-sypko.html