Wykonanie
Zawsze po ugotowaniu mój
ryż był klejący, a często rozgotowany. Jednak kiedyż potrzebowałam do sałatki
ryż na sypko. Jest kilka sposobów na otrzymanie
ryżu na sypko ale ten wydaje mi się najłatwiejszy.Składniki:1 szklanka
ryżu1 i ¾ szklanki
wody1 łyżka
masłasólWykonanie:
Ryż przesypać do miski, zalać zimną
wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie go wypłukać i odcedzić.W garnku o grubym dnie rozpuścić
masło, dodać
ryż i smażyć przez kilka minut aż zacznie się robić przezroczysty.Dodać
wodę i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut aż
ryż wchłonie całą
wodę.Następnie garnek ściągnąć z ognia, owinąć ścierką i włożyć pod koc, poduszki lub kołdrę na około 30 minut.