ßßß Cookit - przepis na Tamagoyaki czyli omlet po japońsku

Tamagoyaki czyli omlet po japońsku

nazwa

Wykonanie

No cóż w kuchni japońskiej to najlepsze są chyba noże
Jakoś do japońskiego jedzenia nie mogę nabrać przekonania, ale się nie poddaje i wciąż szukam dania, które mnie zachwyci.
Tym razem testowałam tamagoyaki czyli smażone jaja w tłumaczeniu dosłownym, a więc omlety po japońsku.
Nazwa smażone jaja jest jak najbardziej właściwa…. bo tak smakują i de facto tym są. Nasze omlety są bardziej puszyste, te zaś maja interesujący wygląd i lepiej mieszczą się w pudełku z lunchem – podobno Japończycy często zabierają tamagoyaki do pracy jako drugie śniadanie.
Osobiście wolę nasze omlety, zwłaszcza że do oryginalnych tamagoyaki dodaje się bulion dashi … ponieważ bulion dashi robi się na bazie wodorostów ja zrezygnowałam z tego dodatku… oni maja wodorosty ja swój szczypiorek… jedno zielone i drugie zielone, więc u mnie jako dodatek szczypiorek. Alg i wszystkiego co związane z algami nie cierpię.
Ponieważ takie omlety mogą być też wersji na słodko… proponuje również wersję z czarnym sezamem, oczywiście też bez dashi
Składniki:
jajko – 3 szt,
woda letnia – 2 łyżki,
masło do smażenia,
sól do smaku,
cukier do smaku,
sezam czarny lub szczypiorek – 1 lub 2 łyżki.
Przygotowanie:
Sezam uprażyć na suchej patelni, jeśli robimy tamagoyaki ze szczypiorkiem, to szczypiorek umyć i drobno posiekać.
Jaja ubić trzepaczką razem z dwoma łyżkami wody. Dodać szczyptę soli lub cukru.
Natłuścić patelnie masłem i wylać na nią jedną trzecią część masy jajecznej.
Do smażenia tamagoyaki najlepsza jest mała prostokątna patelnia.
Drewnianym patyczkiem/pałeczką mieszać delikatnie masę.
Ścinający się omlet posypać odrobiną sezamu/szczypiorku a potem zaczynając od niższego brzegu patelni za pomocą łopatki, zwinąć w rurkę.
Wylać resztę masy jajecznej na patelnię. Mieszać patyczkiem a kiedy jeszcze będzie z wierzchu lekko płynna posypać sezamem i zacząć zwijanie jeszcze raz. Zwijamy od gotowego już rulonu w kierunku niższego brzegu patelni. Gotowy omlet podajemy na gorąco. Można posypać dodatkowo czarnym sezamem/szczypiorkiem.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/09/tamagoyaki-czyli-omlet-po-japonsku