Wykonanie
Zapraszam na bezglutenowe kruche
ciasteczka ryżowe. Idealny deser dla osób dbających o zdrowie, będących na diecie bezglutenowej czy uczulonych na
nabiał czy
białko, które znajduje się w
maśle (stąd w przepisie
masło klarowane).
Ciasteczka wychodzą bardzo kruche, delikatne i maślane. Banalnie proste w przygotowaniu. Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Idealnie sprawdzą się jako słodki akcent na sylwestrowej imprezie ;) . Smacznego!Składniki:1,5 szklanki
mąki ryżowej· 110 g zimnego
masła klarowanego· 0,5 szklanki ksylitolu/ lub jeśli wolicie drobnego
cukru· 4-5 łyżek lodowatej
wody· 1
jajko· szczypta
soliMąkę łączymy z
ksylitolem i
solą. Dodajemy zimne
masło i dokładnie siekamy. Dodajemy
wodę i
jajko- wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę- możemy przygotować dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce. Wówczas należy ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1-1,5 godziny przed pieczeniem. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i wylepiamy nim małe silikonowe foremki na
ciasteczka - np. rogaliki albo kwiatki. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 185 stopni termoobieg- czas uzależniony jest od wielkości i wysokości foremek, musimy więc obserwować i kiedy
ciasteczka z wierzchu się zrumienią wyjąć.
Ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy. Po wystudzeniu są bardzo chrupiące i maślane. Smacznego!