ßßß
Leniwy sobotni poranek, góra jajecznicy z soczyście zielonym szczypiorkiem na śniadanie, do tego moja ulubiona kawa z mlekiem i mamy perfekcyjny sposób na rozpoczęcie weekendu. Do jajecznicy można też dorzucić pomidory, szynkę, paprykę, kiełbasę, boczek… co kto lubi. U nas wersja minimalistyczna, żeby za bardzo nie przemęczać się po piątkowych szaleństwach. Miłego weekendu!Co nam będzie potrzebne: (porcja dla 2 osób)– 5 jajek– 1 łyżeczka masła– garść posiekanego szczypiorku (można zastąpić zieloną cebulką)– szczypta soli i pieprzu do smakuPrzygotowanie: na patelni rozgrzewamy masło z kroplą olejurozgrzana patelnię zdejmujemy z ognia, odkładamy na bok i po kolei wbijamy jajka, nie mieszamypatelnię kładziemy z powrotem na średni ogień i czekamy, aż białko zacznie się ścinać, zaczynamy powoli mieszać jajka, ale w taki sposób, żeby nie naruszyć żółtek, żółtka mieszamy na samym końcu, kiedy białko jest już prawie całkiem ścięte, dzięki temu jajecznica nie będzie sucha (pamiętajcie też, żeby nie smażyć jajek zbyt długo, bo zupełnie wyschną i jajecznica nie będzie miała smaku)ścięte jajka zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i szczyptę soli, mieszamy dokładnie i przekładamy na talerze, posypujemy pieprzemSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments