Wykonanie
Leniwy sobotni poranek, góra jajecznicy z soczyście zielonym
szczypiorkiem na śniadanie, do tego moja ulubiona
kawa z mlekiem i mamy perfekcyjny sposób na rozpoczęcie weekendu. Do jajecznicy można też dorzucić
pomidory,
szynkę,
paprykę,
kiełbasę,
boczek… co kto lubi. U nas wersja minimalistyczna, żeby za bardzo nie przemęczać się po piątkowych szaleństwach. Miłego weekendu!Co nam będzie potrzebne: (porcja dla 2 osób)– 5
jajek– 1 łyżeczka
masła– garść posiekanego
szczypiorku (można zastąpić
zieloną cebulką)– szczypta
soli i
pieprzu do smakuPrzygotowanie: na patelni rozgrzewamy
masło z kroplą
olejurozgrzana patelnię zdejmujemy z ognia, odkładamy na bok i po kolei wbijamy
jajka, nie mieszamypatelnię kładziemy z powrotem na średni ogień i czekamy, aż
białko zacznie się ścinać, zaczynamy powoli mieszać
jajka, ale w taki sposób, żeby nie naruszyć
żółtek,
żółtka mieszamy na samym końcu, kiedy
białko jest już prawie całkiem ścięte, dzięki temu jajecznica nie będzie sucha (pamiętajcie też, żeby nie smażyć
jajek zbyt długo, bo zupełnie wyschną i jajecznica nie będzie miała smaku)ścięte
jajka zdejmujemy z ognia, dodajemy
szczypiorek i szczyptę
soli, mieszamy dokładnie i przekładamy na talerze, posypujemy
pieprzemSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments