ßßß
(6 porcji)spód75 g mąki pistacjowej (około 200 ml)*75 g mąki migdałowej (200 ml)*150 g cukru pudru (250 ml)80 g żółtek (4 sztuki)130 g jajek (2 sztuk)230 g białka jajka (5 sztuk)100 g cukru (100 ml+ 1 łyżka)125 g mąki pszennej (200 ml)110 g twarożku Kesella (100 ml)60 g serka Philadelphia (50 ml)100 g cukru pudru (ok. 150 ml)300 g lekko ubitej śmietany (300 ml)240 g purée malinowego3 listki żelatynysłony krem czekoladowy250 g mleka (250 ml)250 g śmietany (250 ml)125 g żółtek (6 sztuk)25 g cukru (2 łyżki)6 g żelatyny5 g soli (1 łyżeczka)440 g czekolady mlecznejsorbet malinowy380 g purée malinowego50 g soku z cytryny (50 ml)500 g zalewy cukrowej (½ l; proporcja cukru do wody 1:1)125 g mleka (125 ml)do podaniamalinyzmiksowane pistacje-----spód: Przez 10 minut ubijaj mąkę pistacjową i migdałową z cukrem pudrem, żółtkami i jajkami Ubij białko z cukrem na bezę i dodaj ją do ubitej masy z jajek, mąki pistacjowej i migdałowej Na koniec dodaj mąkę pszenną Cienką warstwę masy rozprowadź na szerokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia Piecz w temperaturze 225ºC przez 5 minut Odstaw do ostygnięcia.„mousse” malinowe: Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie Ubij twarożek, serek Philadelphia i cukier puder na gładki krem Podgrzej niewielką ilość purée malinowego i roztop w nim żelatynę Do kremu z serków dodaj, mieszając, żelatynę i resztę purée malinowego Na koniec dodaj lekko ubitą śmietanę Schłódź.Rozprowadź mousse malinowe na ostudzonym spodzie i zwiń go, tworząc roladę.słony krem czekoladowy: Włóż listki żelatyny do zimnej wody Zagotuj śmietanę z mlekiem, dodaj żółtko i cukier, a następnie gotuj na wolnym ogniu do temperatury 81ºC Mieszaniną zalej czekoladę z solą i wymieszaj na gładki krem Dodaj żelatynę (wyciśniętą z wody) Krem wstaw na noc do lodówki, żeby stężał.sorbet malinowy: Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do maszyny do robienia lodów, aby sorbet miał odpowiednią konsystencję Jeśli nie masz maszyny do robienia lodów, przelej masę do miski i włóż do zamrażalnika; ubijaj masę w równych odstępach czasu Malinowy sorbet dobrej jakości możesz również kupić w sklepie.sposób podania: Pokrój roladę na kawałki dowolnej wielkości i połóż je na talerzu Ułóż ze słonym kremem czekoladowym i sorbetem malinowym Na koniec posyp malinami i zmiksowanymi pistacjami.* Mąke migdałową i pistacjową można bez problemu zrobić w domu- zmielić bardzo drobno orzechy. Trzeba jednak pamiętać ,aby nie miksować zbyt długo ,gdyż zrobi się masło orzechowe.