Wykonanie

(6 porcji)spód75 g
mąki pistacjowej (około 200 ml)*75 g
mąki migdałowej (200 ml)*150 g
cukru pudru (250 ml)80 g
żółtek (4 sztuki)130 g
jajek (2 sztuk)230 g
białka jajka (5 sztuk)100 g
cukru (100 ml+ 1 łyżka)125 g
mąki pszennej (200 ml)110 g
twarożku Kesella (100 ml)60 g
serka Philadelphia (50 ml)100 g
cukru pudru (ok. 150 ml)300 g lekko ubitej
śmietany (300 ml)240 g purée
malinowego3 listki
żelatynysłony
krem czekoladowy250 g
mleka (250 ml)250 g
śmietany (250 ml)125 g
żółtek (6 sztuk)25 g
cukru (2 łyżki)6 g
żelatyny5 g
soli (1 łyżeczka)440 g
czekolady mlecznejsorbet malinowy380 g purée
malinowego50 g
soku z cytryny (50 ml)500 g zalewy cukrowej (½ l; proporcja
cukru do
wody 1:1)125 g
mleka (125 ml)do podania
malinyzmiksowane
pistacje-----spód: Przez 10 minut ubijaj
mąkę pistacjową i
migdałową z
cukrem pudrem,
żółtkami i
jajkami Ubij
białko z
cukrem na
bezę i dodaj ją do ubitej masy z
jajek,
mąki pistacjowej i migdałowej Na koniec dodaj
mąkę pszenną Cienką warstwę masy rozprowadź na szerokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia Piecz w temperaturze 225ºC przez 5 minut Odstaw do ostygnięcia.„mousse”
malinowe: Listki
żelatyny namocz w zimnej wodzie Ubij
twarożek,
serek Philadelphia i
cukier puder na gładki krem Podgrzej niewielką ilość purée
malinowego i roztop w nim
żelatynę Do kremu z
serków dodaj, mieszając,
żelatynę i resztę purée
malinowego Na koniec dodaj lekko ubitą
śmietanę Schłódź.Rozprowadź mousse
malinowe na ostudzonym spodzie i
zwiń go, tworząc roladę.słony
krem czekoladowy: Włóż listki
żelatyny do zimnej
wody Zagotuj
śmietanę z
mlekiem, dodaj
żółtko i
cukier, a następnie gotuj na wolnym ogniu do temperatury 81ºC Mieszaniną zalej
czekoladę z
solą i wymieszaj na gładki krem Dodaj
żelatynę (wyciśniętą z
wody) Krem wstaw na noc do lodówki, żeby stężał.
sorbet malinowy: Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do maszyny do robienia
lodów, aby
sorbet miał odpowiednią konsystencję Jeśli nie masz maszyny do robienia
lodów, przelej masę do miski i włóż do zamrażalnika; ubijaj masę w równych odstępach czasu Malinowy
sorbet dobrej jakości możesz również kupić w sklepie.sposób podania: Pokrój roladę na kawałki dowolnej wielkości i połóż je na talerzu Ułóż ze słonym
kremem czekoladowym i
sorbetem malinowym Na koniec posyp
malinami i zmiksowanymi
pistacjami.*
Mąke migdałową i
pistacjową można bez problemu zrobić w domu- zmielić bardzo drobno
orzechy. Trzeba jednak pamiętać ,aby nie miksować zbyt długo ,gdyż
zrobi się
masło orzechowe.