Wykonanie
Pyszna rolada biszkoptowa z
makiem i
bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą
makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto
biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną
makową struclę na świątecznym
stole.
SKŁADNIKI:
Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm)4
jajka L (lub 5
jajek M)200 g
cukru2 łyżki
wody120 g
mąki pszennej1 łyżeczka proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem)szczypta
soliDodatkowo:600 g gotowej masy makowej2/3 szkl
cukru pudrusok z cytryny1.
Żółtka oddzielić od
białek.2.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać 2 łyżki
wody.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując).3.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć łyżką z resztą ciasta.4. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12-15 minut w 180*C. Po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i zostawić tak na ok 5 minut.5. Ciasto delikatnie oderwać od papieru do pieczenia, posmarować masą
makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia.6. Przygotować
lukier: do
cukru pudru wlać tyle soku z c
ytryny by otrzymać gęsty
lukier, polać nim gotową roladę.Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy:)