ßßß
SKŁADNIKI:Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm)4 jajka L (lub 5 jajek M)200 g cukru2 łyżki wody120 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem)szczypta soliDodatkowo:600 g gotowej masy makowej2/3 szkl cukru pudrusok z cytryny1. Żółtka oddzielić od białek.2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując).3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć łyżką z resztą ciasta.4. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12-15 minut w 180*C. Po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i zostawić tak na ok 5 minut.5. Ciasto delikatnie oderwać od papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia.6. Przygotować lukier: do cukru pudru wlać tyle soku z c ytryny by otrzymać gęsty lukier, polać nim gotową roladę.Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy:)