Wykonanie
Nastały ciemne dni. Fajnie było spać dłużej, ale zupełnie nie podoba mi się, że tak wcześnie robi się ciemno. W dodatku jest coraz zimniej... Czas na rozgrzewające potrawy i troszkę więcej słodkości.
Ciastka owsiane z korzennym nadzieniem to propozycja dla osób, które nie muszą liczyć kalorii :) Nie są dietetyczne, ale są bardzo dobre. W wersji mniej kalorycznej, można pominąć korzenne nadzienie, (choć ono jest najlepsze w tych ciastkach :))Spróbujcie z
kubkiem gorącego
mleka z
cynamonem :)
Ciastka owsiane z korzennym nadzieniemprzepis na 12
ciastek
CIASTKA250g
masła, w temperaturze pokojowej200g
cukru trzcinowegołyżeczka ekstraktu
waniliowego2
jajka250g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia100g
płatków owsianychNADZIENIE:100g
masła, w temperaturze pokojowej100g
cukru pudruszczypta mielonych
goździkówszczypta
gałki muszkatałowejłyżeczka
cynamonuCIASTKA: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Za pomocą miksera utrzyj
masło z
cukrem i
wanilią. Gdy masa będzie już gładka, dodaj
jajka, cały czas ubijając.
Mąkę przesiej do miski, dodaj
proszek do pieczenia i
płatki owsiane. Do składników suchych, dodaj masę jajeczną, wymieszaj dokładnie. Z powstałego ciasta formuj niewielkie kulki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko spłaszcz
ciastka. Piecz ok. 12. minut, aż
ciastka będą złociste. Następnie przełóż je na kratkę, aby ostygły. W tym czasie przygotuj nadzienie.NADZIENIE :
Masło z
cukrem utrzyj za pomocą miksera na gładką masę. Pod koniec ucierania dodaj
przyprawy.WYKOŃCZENIE:
Ciastka podziel na dwie grupy: jedną z nich posmaruj korzennym nadzieniem, a drugą częścią przykryj
ciastka posmarowane :) (Ważne jest, aby wszystkie
ciastka były mniej więcej tych samych rozmiarów.)Gotowe
ciastka podawaj z ciepłym
mlekiem :)



