Wykonanie
Koniecznie chciałam upiec coś z wiórkami kokosowymi. Byłam pewna, że je mam, więc szukając przepisu nawet nie zwracałam uwagi na to, ile ich potrzeba. Trafiłam na przepis Billa Gra ngera i zaczęłam już wszystko przygotowywać, ale zorientowałam się, że mam ich za małą paczkę. Czyli i tak musiałam iść dokupić jedną rzecz (podczas gdy piekarnik już się nagrzewał), chociaż bardzo mi się nie chciało;) Dobrze jednak, że nie zdecydowałam się upiec czegoś innego, bo ten chlebek okazał się świetnym wyborem. Nadaje się zwłaszcza na śniadanie, ale kto by nim pogardził o innej
porze dnia? Na pewno jeszcze do niego
wrócę, może np. zastępując większą część zwykłej
mąki pełnoziarnistą czy dodając inne
przyprawy.- 2
jajka- 300ml
mleka- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 350g zwykłej
mąki(zastąpiłam 50g razową, bo mi się skończyła)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
cynamonu- 200g
cukru pudru- 150g
wiórków kokosowych- 75g stopionego i wystudzonego
masłaLekko ubić
jajka z
mlekiem i esencją
waniliową.Do dużej miski przesiać
mąkę,
cynamon i
proszek do pieczenia.Dodać
cukier, wiórki i wymieszać.Zrobić wgłębienie i stopniowo dodawać masę jajeczną.Wlać
masło i zmiksować, ale niezbyt długo.Wlać do nasmarowanej keksówki o długości 26cm.Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem).Zostawić w formie na kilka minut,
potem ostrożnie wyjąć do ostygnięcia.

Świetny jest jeszcze ciepły.
Potem na śniadanie
jadłam go z
twarożkiem z
ananasem, powstało coś w rodzaju kanapki piña colada;D Doskonale smakuje zarówno sam, jak i posmarowany
konfiturą, nutellą czy czymkolwiek chcecie!Czas przygotowania: 1 godzina 20 minutLiczba porcji: 16Kaloryczność jednej porcji: 235 kcalPrzepis dodaję do akcji: