ßßß Cookit - przepis na Chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy

nazwa

Wykonanie

Koniecznie chciałam upiec coś z wiórkami kokosowymi. Byłam pewna, że je mam, więc szukając przepisu nawet nie zwracałam uwagi na to, ile ich potrzeba. Trafiłam na przepis Billa Gra ngera i zaczęłam już wszystko przygotowywać, ale zorientowałam się, że mam ich za małą paczkę. Czyli i tak musiałam iść dokupić jedną rzecz (podczas gdy piekarnik już się nagrzewał), chociaż bardzo mi się nie chciało;) Dobrze jednak, że nie zdecydowałam się upiec czegoś innego, bo ten chlebek okazał się świetnym wyborem. Nadaje się zwłaszcza na śniadanie, ale kto by nim pogardził o innej porze dnia? Na pewno jeszcze do niego wrócę, może np. zastępując większą część zwykłej mąki pełnoziarnistą czy dodając inne przyprawy.
- 2 jajka
- 300ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 350g zwykłej mąki
(zastąpiłam 50g razową, bo mi się skończyła)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200g cukru pudru
- 150g wiórków kokosowych
- 75g stopionego i wystudzonego masła
Lekko ubić jajka z mlekiem i esencją waniliową.
Do dużej miski przesiać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
Dodać cukier, wiórki i wymieszać.
Zrobić wgłębienie i stopniowo dodawać masę jajeczną.
Wlać masło i zmiksować, ale niezbyt długo.
Wlać do nasmarowanej keksówki o długości 26cm.
Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem).
Zostawić w formie na kilka minut, potem ostrożnie wyjąć do ostygnięcia.
Świetny jest jeszcze ciepły. Potem na śniadanie jadłam go z twarożkiem z ananasem, powstało coś w rodzaju kanapki piña colada;D Doskonale smakuje zarówno sam, jak i posmarowany konfiturą, nutellą czy czymkolwiek chcecie!
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 235 kcal
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/02/chlebek-kokosowy.html