Wykonanie
Wiosna to moja ulubiona
pora roku. Wszystko kwitnie, budzi się do życia. Jest kolorowo i radośnie. To także czas, gdy pojawiają się najlepsze
warzywa i owoce. Korzystajmy z nich, bo sezon trwa naprawdę krótko :)przepis na 2-3 porcje

1l
bulionu drobiowego (z
kury, nie kostki)pęczek świeżej
botwinki ( listki z
buraczkami)4
młode zmiemniaki (takie niezbyt duże)
młoda marchewkaszczypta
soli himalajskiejszczypta
pieprzu czarnegosok wyciśnięty z połowy
cytryny2-3 łyżki
jogurtu greckiego (jak ktoś woli można zastąpić
śmietaną)
natka pietruszki do dekoracji
Ziemniaki,
marchew i
buraczki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka, zalej
bulionem i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj liście botwiny pokrojone na mniejsze kawałki.Warzywa wraz z
bulionem przełóż do miski blendera, dodaj sok wyciśnięty z
cytryny, (uwaga na pestki),
jogurt grecki i przypraw
solą i
pieprzem. Miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Następnie przełóż zupkę ponownie do garnka i zagotuj, cały czas mieszając.Podawaj z grzankami lub
owczym serem.Smacznego
