ßßß Cookit - przepis na Sałatka z matjasów

Sałatka z matjasów

nazwa

Wykonanie

Podczas ostatniej wizyty w Berlinie, o której pisałem na blogu, nie mogło zabraknąć konsumpcji matjasów - młodziutkich śledzi. Nie są to znane z naszych sklepów śledzie a la matjas, czyli jedno wielkie oszukiwanie naiwnych konsumentów.
Nazwa matjas pochodzi od holenderskiego maagenharing, co znaczy dziewiczy śledź. To młodziutkie ryby łowione w okresie od połowy kwietnia do połowy czerwca, śledzie które jeszcze nigdy się nie tarły. Są one bardziej tłuste niż dojrzałe osobniki, dzięki czemu są znacznie delikatniejsze w smaku. Nie są tak zasalane jak dorosłe śledzie stąd nie ma potrzeby namaczać ich przed spożyciem. Z zewnątrz są pięknie srebrzyste, a ich mięso ma różowy kolor.
Są, obok szparagów, wiosennym hitem w Niemczech. Spożywane są w całości, w kanapkach i sałatkach. Często podawane są do nich kartofle z wody lub smażone ziemniaczane talarki, zielona fasolka szparagowa z boczkiem lub śmietanowe (jogurtowe) sosy. W Polsce również powoli pojawiają się w sklepach, więc jeśli będziecie mieli okazję je nabyć to się długo nie zastanawiajcie. Mnie strasznie smakują, mimo że nie jestem wielkim miłośnikiem śledzi. Smakują zupełnie inaczej niż śledzie, które możemy spotkać w każdym naszym sklepie.
Składniki (2 porcje):
4 matjasy (filety)
4 młode ziemniaki
garść natki pietruszki, posiekanej
garść koperku, posiekanego
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki masła
1 ogórek (mały)
skórka otarta z połowy cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Ze śmietany, koperku i ogórka pokrojonego w cienkie półplasterki przygotować sos. Doprawić pieprzem.
Ugotować w osolonej wodzie młode ziemniaczki, odcedzić. Do garnka z ziemniakami dodać masło i natkę pietruszki, wymieszać.
Matjasy pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu, polać sosem śmietanowym, posypać skórką cytryny. Obok ułożyć ziemniaki obtoczone w maśle i natce.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/05/salatka-z-matjasow-najlepsza-na-swiecie.html