Wykonanie
Szybka, smaczna zupka.

Składniki:2 sztuki
białej kiełbasy3
młode buraki ćwikłowe z liśćmi3-4
młode marchewki1
ziemniakpo 2 gałązki
natki pietruszki,
selera,
koperku2 łyżki
śmietany3
jajka ugotowane na twardo
sól,
pieprz do smakukwasek
cytrynowy 2 szczypty
Białą kiełbasę kroimy w plasterki, smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni(
kiełbaska trochę się wytopi i nabierze złotego koloru).Do garnka wlewamy 1,5 litra
wody, (warzywa dobrze myjemy)
buraki kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do
wody, dodajemy pokrojoną
marchewkę i
ziemniaka oraz podsmażoną
kiełbasę. gotujemy 10 minut, dodajemy posiekane łodygi z
buraka i gotujemy następne 10 min. Na koniec dodajemy posiekany
koperek, liście
buraka,
natkę pietruszki i
selera dodajemy
sól i
pieprz do smaku, oraz kwasek
cytrynowy, gotujemy chwilkę, zabielamy
śmietaną.Wylewamy na talerze dodając
jajko ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki.