ßßß Cookit - przepis na Botwinka zabielana

Botwinka zabielana

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam botwinkę :) To jedno z najlepszych wiosennych warzyw na które zawsze czekam z niecierpliwością. Jeśli podobnie jak ja podzielacie mój pogląd - taka wersja zabielana powinna Wam posmakować. Bardzo klasycznie tak po mojemu :) Polecam Wam bardzo :)
Składniki:
2 pęczki botwinki (4-5 buraczków)
1 litr bulionu drobiowego
pęczek koperku
1/2 łyżki zielonej pietruszki
sól
ok. 1/2-1 łyżeczki cukru
sok z 1 cytryny
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
Botwinkę umyć i obrać. Buraczki zetrzeć na grubej tarce. Liście (lub przynajmniej ich część) pokroić drobno, a łodygi w 2-3 cm kawałki. Wrzucić do bulionu i gotować chwilkę do miękkości. Posolić. Śmietanę i mąkę rozkłócić z małą ilością zupy i wlać do całości. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny i zagotować. Na koniec dodać drobno posiekany koperek i pietruszkę. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/05/botwinka-zabielana.html