Wykonanie

Uwielbiam
botwinkę :) To jedno z najlepszych wiosennych warzyw na które zawsze czekam z niecierpliwością. Jeśli podobnie jak ja podzielacie mój pogląd - taka wersja zabielana powinna Wam posmakować. Bardzo klasycznie tak po mojemu :) Polecam Wam bardzo :)Składniki:2 pęczki
botwinki (4-5
buraczków)1 litr
bulionu drobiowegopęczek
koperku1/2 łyżki zielonej
pietruszkisólok. 1/2-1 łyżeczki
cukrusok z 1
cytryny200 ml
śmietany1 łyżka
mąkiBotwinkę umyć i obrać.
Buraczki zetrzeć na grubej tarce. Liście (lub przynajmniej ich część) pokroić drobno, a łodygi w 2-3 cm kawałki. Wrzucić do
bulionu i gotować chwilkę do miękkości. Posolić.
Śmietanę i
mąkę rozkłócić z małą ilością zupy i wlać do całości. Doprawić
solą,
cukrem i
sokiem z cytryny i zagotować. Na koniec dodać drobno posiekany
koperek i
pietruszkę. Podawać z
jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartkiSmacznego :)


