ßßß Cookit - przepis na Botwina

Botwina

nazwa

Wykonanie

Mój kolejny, wiosenny "pierwszy raz" i kolejne zauroczenie smakiem, którego wcześniej nie znałam. Pycha!
duży pęczek botwiny wraz z buraczkami
(gdy buraczki przy botwinie są zbyt małe, jeden burak)
kostka rosołowa
2 ząbki posiekanego czosnku
sok z połowy cytryny
200 ml słodkiej śmietany
łyżeczka cukru
sól, pieprz
koperek, jajko do podania
Buraczki obrać i zagotować z kostką rosołową w ok. 2 litrach wody przez 15 minut. Liście dokładnie opłukać i posiekać drobno wraz z łodygami. Dodać do gotujących się buraczków. Dodać czosnek i sok z cytryny. Przyprawić cukrem, solą i spora ilością pieprzu. Na końcu dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/05/Botwina.html