Wykonanie
Co można zrobić z kiszonych
buraków, które zostają po zlaniu zakwasu do butelek? Próbowałam dodawać je do surówek, ale tylko świadomość tego, że są zdrowe, pozwalała mi zjeść moją porcję. Pozostałym członkom mojej rodzinki nawet ta wiedza nie pomogła. Nie
będę udawać – nie lubimy surowych, kiszonych
buraków, nawet w śladowych ilościach. Dlatego wykorzystuję je do gotowania np. czystego barszczu albo barszczu ukraińskiego .Niedawno wpadłam na to, żeby połączyć je z pieczonymi
burakami i przygotować zupę krem, na którą podaję niżej przepis. Ta delikatnie słodko-kwaśna zupa, z przyjemną nutką ostrości, którą gwarantuje
chili, znalazła uznanie całej naszej czteroosobowej ekipy. Stworom najbardziej podobało się nakładanie porcji
śmietany i malowanie łyżką esów-floresów, analizowanie, w jaki sposób buraczany krem zmienia kolor. Gdybym ich nie powstrzymała, wypaćkałyby całą dostępną
śmietanę w celach badawczych.

Składniki (6 porcji):1 litr
bulionu warzywnego2 spore
buraki (ok. 500 g)250 g kiszonych
buraków (z zakwasu na barszcz)3-4 spore
ziemniaki (ok. 500 g)1
jabłko (kwaśne, np. reneta)około ½ szklanki zakwasu buraczanego
przyprawy:
sól,
czarny pieprz, nierafinowany
cukier trzcinowy, ¼
papryczki chili (albo więcej, jeśli lubisz ostrzejsze potrawy)do podania:kwaśna
śmietananatka pietruszkiBuraki wyszoruj, zawiń w aluminiową folię i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200ºC (przez około godzinę). Po upieczeniu przestudź je, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Bulion zagotuj. Wrzuć do niego obrane, pokrojone
ziemniaki, kawałki kiszonego
buraka, obrane ze skóry i pozbawione gniazda nasiennego
jabłko oraz posiekaną
papryczkę chili. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie, następnie dodaj pieczone
buraki i zmiksuj na gładko.Zestaw z kuchenki, dopraw do smaku zakwasem buraczanym,
cukrem trzcinowym,
solą i
pieprzem.Podawaj z kleksem
śmietany i posiekaną
natką pietruszki.


Related PostsBarszcz ukraińskiBuraczane burgery
Botwinka z crème fraîcheZakwas buraczany na barszcz (bez
soli)Wołowe
curry z
buraczkami