ßßß Cookit - przepis na Biedrona

Biedrona

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto z cyklu świątecznych wypieków. Coś dla miłośników ciast z kremem i orzechów.
Biedroneczka
Przepis na formę o wymiarach 23cmx39cm
BISZKOPT
6 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
szklanka mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i żółtka cały czas miksując. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto, wyrównaj brzegi.
Piecz w temperaturze 160-180 stopni przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
BISZKOPT ORZECHOWY:
5 białek
200g zmielonych orzechów włoskich
łyżka tartej bułki
łyżeczka proszku do pieczenia
150g cukru kryształu
100g wiórek kokosowych
100g rodzynek
Białka ubij z cukrem na sztywno. W misce wymieszaj suche składniki: bułkę tartą, proszek do pieczenia, wiórki i rodzynki.
Dodawaj powoli suche składniki do białek, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto, wyrównaj wierzch.
Piecz ok. 25-30minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
MASA:
1l soku jabłkowego
budyń śmietankowy
łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
5 żółtek
1,5 kostki margaryny
Odlej szklankę soku jabłkowego, a resztę zagotuj w garnku z grubym dnem.
Mąkę, żółtka i budyń rozmieszaj w szklance soku jabłkowego. Wymieszaj tak, aby nie było grudek.
Gdy sok się zagotuje, dodaj do niego zawartość szklanki, zmniejsz ogień i energicznie wymieszaj, tak aby masa się nie zważyła i nie było grudek. Pozostaw do wystygnięcia, najlepiej przykryć garnek pokrywką.
Margarynę ubij na puch, cały czas ubijając dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu. Miksuj, aż uzyskasz gładką masę.
WYKOŃCZENIE:
Jasny biszkopt przetnij na pół. Jedną połówkę biszkoptu posmaruj 1/3 masy, przykryj biszkoptem orzechowym. Następnie znów wyłóż 1/3 masy na biszkopt orzechowy, rozsmaruj, przykryj biszkoptem jasnym i wyłóż na niego pozostałą masę, rozsmaruj.
Wierzch ciasta udekoruj. Ja użyłam do tego groszków czekoladowych, ale można także zetrzeć batonika, czy czekoladę.
Po przygotowaniu pozostaw ciasto na parę godzin w lodówce, aby się schłodziło.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/04/biedrona.html