Wykonanie
Kolejne ciasto z cyklu świątecznych wypieków. Coś dla miłośników ciast z kremem i
orzechów.BiedroneczkaPrzepis na formę o wymiarach 23cmx39cm
BISZKOPT6 jaj3/4 szklanki
cukru kryształuszklanka
mąki pszennejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaRozdziel
żółtka od
białek.
Białka ubij na sztywno, dodaj
cukier i
żółtka cały czas miksując. Następnie dodaj
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto, wyrównaj brzegi.Piecz w temperaturze 160-180 stopni przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
BISZKOPT ORZECHOWY:5
białek200g zmielonych
orzechów włoskichłyżka
tartej bułkiłyżeczka
proszku do pieczenia150g
cukru kryształu100g wiórek
kokosowych100g
rodzynekBiałka ubij z
cukrem na sztywno. W misce wymieszaj suche składniki:
bułkę tartą,
proszek do pieczenia, wiórki i
rodzynki.Dodawaj powoli suche składniki do
białek, cały czas miksując na wolnych obrotach.Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto, wyrównaj wierzch.Piecz ok. 25-30minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.MASA:1l
soku jabłkowegobudyń śmietankowyłyżka
mąki pszennej4 łyżki
cukru5
żółtek1,5 kostki
margarynyOdlej szklankę
soku jabłkowego, a resztę zagotuj w garnku z grubym dnem.
Mąkę,
żółtka i
budyń rozmieszaj w szklance
soku jabłkowego. Wymieszaj tak, aby nie było grudek.Gdy sok się zagotuje, dodaj do niego zawartość szklanki, zmniejsz ogień i energicznie wymieszaj, tak aby masa się nie zważyła i nie było grudek. Pozostaw do wystygnięcia, najlepiej przykryć garnek pokrywką.
Margarynę ubij na puch, cały czas ubijając dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu. Miksuj, aż uzyskasz gładką masę.WYKOŃCZENIE:Jasny
biszkopt przetnij na pół. Jedną połówkę
biszkoptu posmaruj 1/3 masy, przykryj
biszkoptem orzechowym. Następnie znów wyłóż 1/3 masy na
biszkopt orzechowy, rozsmaruj, przykryj
biszkoptem jasnym i wyłóż na niego pozostałą masę, rozsmaruj.Wierzch ciasta udekoruj. Ja użyłam do tego
groszków czekoladowych, ale można także zetrzeć batonika, czy
czekoladę.Po przygotowaniu pozostaw ciasto na parę godzin w lodówce, aby się schłodziło.
