ßßß Cookit - przepis na Figowiec

Figowiec

nazwa

Wykonanie

Witam serdecznie w piękny świąteczny dzionek. Życzę wszystkim moim czytelnikom, znajomym, przyjaciołom i rodzinie zdrowych i pogodnych świąt oraz wspaniałości na stole. I taką jedną wspaniałością pragnę się dziś z Wami podzielić. Dziś na pewno nikt nie będzie piekł ciasta, ale wierzę, że przyda się na sylwestra lub jakąś inną okoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne i elegancko wygląda, jak zwykle zresztą, wszystkie jej ciasta
Biszkopt czekoladowy:
4 jajka
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto figowe:
20 dag pokrojonych fig
20 dag rodzynek
20 dag pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej
10 białek
10 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
10 żółtek
6 łyżek cukru
2 kostki margaryny
Wykonanie:
Biszkopt -Białka ubijam na pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Wlewam ocet, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C.
Ciasto figow e-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 1,30 min w temp. 110'C, aż beza nabierze złotego koloru.
Masa- Żółtka z cukrem ubijam na parze do białości. Miękkie masło ucieram na puch i dodaję po łyżce masę z żółtek. Gotowym kremem smaruję najpierw spód biszkoptowy, przykrywam ciastem figowym i wykładam resztę masy. Całość posypuję kakao wymieszanym z cukrem pudrem lub gotowym kakao rozpuszczalnym
Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2012/12/figowiec.html