Wykonanie
Witam serdecznie w piękny świąteczny dzionek. Życzę wszystkim moim czytelnikom, znajomym, przyjaciołom i rodzinie zdrowych i pogodnych świąt oraz wspaniałości na
stole. I taką jedną wspaniałością pragnę się dziś z
Wami podzielić. Dziś na pewno nikt nie będzie piekł ciasta, ale wierzę, że przyda się na sylwestra lub jakąś inną okoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne i elegancko wygląda, jak zwykle zresztą, wszystkie jej ciasta
Biszkopt czekoladowy:4
jajka8 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
kakao1 łyżka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCiasto
figowe:20 dag pokrojonych fig20 dag
rodzynek20 dag pokrojonych
orzechów włoskich2 łyżki
mąki pszennej10
białek10 łyżek
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:10
żółtek6 łyżek
cukru2 kostki
margarynyWykonanie:
Biszkopt -
Białka ubijam na pianę dodając porcjami
cukier i po jednym
żółtku.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i
kakao i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Wlewam
ocet, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C.Ciasto figow e-
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami
cukier.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy
białkowej. Na końcu dodaję pokrojone
bakalie. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 1,30 min w temp. 110'C, aż
beza nabierze złotego koloru.Masa-
Żółtka z
cukrem ubijam na parze do białości. Miękkie
masło ucieram na puch i dodaję po łyżce masę z
żółtek. Gotowym kremem smaruję najpierw spód
biszkoptowy, przykrywam
ciastem figowym i wykładam resztę masy. Całość posypuję
kakao wymieszanym z
cukrem pudrem lub gotowym
kakao rozpuszczalnymPrzepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji