ßßß
Biszkopt czekoladowy:4 jajka8 łyżek cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżka octu1 łyżeczka proszku do pieczeniaCiasto figowe:20 dag pokrojonych fig20 dag rodzynek20 dag pokrojonych orzechów włoskich2 łyżki mąki pszennej10 białek10 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:10 żółtek6 łyżek cukru2 kostki margarynyWykonanie:Biszkopt -Białka ubijam na pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Wlewam ocet, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 160'C.Ciasto figow e-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 1,30 min w temp. 110'C, aż beza nabierze złotego koloru.Masa- Żółtka z cukrem ubijam na parze do białości. Miękkie masło ucieram na puch i dodaję po łyżce masę z żółtek. Gotowym kremem smaruję najpierw spód biszkoptowy, przykrywam ciastem figowym i wykładam resztę masy. Całość posypuję kakao wymieszanym z cukrem pudrem lub gotowym kakao rozpuszczalnymPrzepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji