Wykonanie

składnikiciasto* 125 g
margaryny* 250 g
mąki pszennej* 3
żółtka* 3 łyżki
cukru* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanymasa* 1 puszka gotowej masy makowej* 4
żółtka* 7
białek* 100 g
cukru* 100 g
rodzynek* 100 g
orzechów włoskich* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 2 łyżki
mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.masa
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać masę
makową,
rodzynki,
orzechy,
olejek migdałowy,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem.Ubić
białka, dodać do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Formę (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy.Następnie wyłożyć masę
makową, a pozostałe ciasto rozwałkować, powykrawać dowolne kształty lub pokroić w paski i wyłożyć na wierzch masy.Piec w temperaturze 180°C, około 1 godzinę.Aby ciasto na wierzchu się zbytnio nie spiekło można pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia.Wystudzone ciasto można polać lukrem lub
czekoladą.


Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.