Wykonanie
Wiosna, wiosna w powietrzu. To nic, że jeszcze jest śnieg, to nic, że pewnie jeszcze będzie mroźno. Na razie czuć ciepłe powietrze i słońce. Na talerzu też zaczyna robić się bardziej kolorowo.
średnia
pierś z kurczakapół opakowania mrożonego
groszku z
marchewką100ml
śmietany 12%pieprz bałkański
ostra papryka w proszku
cebulaoliwa z oliwekW garnku o grubym dnie rozgrzewamy
oliwę z oliwek. W tym czasie obieramy
cebulę i siekamy ją w kostkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy do zrumienienia się.
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy w kostkę. Dodajemy do
cebuli, podlewamy ok. 2 szklankami
wody, przyprawiamy
ostrą papryką i
pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Następnie do gotujacego się
kurczaka dodajemy
groszek z
marchewką.Do kubka przelewamy
śmietanę, dodajemy do niej 2 łyżki, w której gotuje się
pierś z kurczaka. Mieszamy dokładnie.Gdy
mięso i warzywa będą już miękkie, dodajemy
śmietanę i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 2. minuty.Doprawiamy do smaku. Podajemy z
ryżem,
makaronem lub gotowanymi warzywami.
PS. Zmieniłam szablon. Jeszcze jest niedokończony, także cierpliwości :)