Wykonanie
Tym razem przyszalał mój mąż i na niedzielny obiad zafundował zapracowanej żonie pieczony karczek w
marchewce z
groszkiem . Wprawdzie nie przepadam za karczkiem i ciężkimi wieprzowymi pieczeniami jednak w tym wydaniu smakował wyśmienicie.
Mięsko było mięciutkie i soczyste.Składniki1 , 5 kg karczku2
cebule3 ząbki
czosnku6
marchewek1 szklanka mrożonego
groszkuoliwaprzyprawy:
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
tymianek,
paprykaWykonanieKarczek marnujemy, obsypując
przyprawami i polewając
oliwą. Na wierzch kładziemy 3 ząbki
czosnku. Zostawiamy do zamarynowania przynajmniej na 12 godzin.
Cebulę i
marchew siekamy w kostkę.
Mięso wkładamy do gęsiarki obsypujemy naokoło
marchewką,
groszkiem,
cebulą. Dodajemy 3 szklanki
wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 2 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy czy
woda nie odparowała, jeżeli wyparuje dolewamy
wody. Po 2 godzinach otwieramy piekarnik i zostawiamy w nim
mięso do ostygnięcia.Karczek najlepiej smakuje z ziemniaczkami.
Marchewka z
groszkiem nabiera niesamowitego aromatu
mięsa.