ßßß
Tym razem przyszalał mój mąż i na niedzielny obiad zafundował zapracowanej żonie pieczony karczek w marchewce z groszkiem . Wprawdzie nie przepadam za karczkiem i ciężkimi wieprzowymi pieczeniami jednak w tym wydaniu smakował wyśmienicie. Mięsko było mięciutkie i soczyste.Składniki1 , 5 kg karczku2 cebule3 ząbki czosnku6 marchewek1 szklanka mrożonego groszkuoliwaprzyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, paprykaWykonanieKarczek marnujemy, obsypując przyprawami i polewając oliwą. Na wierzch kładziemy 3 ząbki czosnku. Zostawiamy do zamarynowania przynajmniej na 12 godzin.Cebulę i marchew siekamy w kostkę. Mięso wkładamy do gęsiarki obsypujemy naokoło marchewką, groszkiem, cebulą. Dodajemy 3 szklanki wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 2 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy czy woda nie odparowała, jeżeli wyparuje dolewamy wody. Po 2 godzinach otwieramy piekarnik i zostawiamy w nim mięso do ostygnięcia.Karczek najlepiej smakuje z ziemniaczkami. Marchewka z groszkiem nabiera niesamowitego aromatu mięsa.