Wykonanie
Znów szybki obiad. Szybki, bo zapowiada się zabiegana sobota.
Planów mnóstwo, dlatego trzeba się z wszystkim wyrobić ;) A wieczorem wybieramy się na mecz siatkówki ;) Lubicie, kibicujecie jakiejś drużynie ;)?
100g
makaronu farfalle ( czyli kokardek)mała
pierś kurczakapół
pora ( biała część)2 łyżki
groszku konserwowego2 łyżki
śmietany 12%pieprz bałkański
oliwa z oliwekMakaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Po ugotowaniu nie przelewamy go zimną
wodą. Zostawiamy ok. 2-3 łyżek
wody z gotującego się
makaronu.Gdy
makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy
oliwę.
Por myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy na patelnię i podsmażamy.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paseczki, przekładamy na patelnię, gdzie podsmaża się
por. Przyprawiamy
pieprzem bałkańskim i smażmy na wolnym ogniu.
W kubeczku rozrabiamy
śmietanę i 2 łyżkami
wody z
makaronu.Gdy
kurczak będzie już miękki, ściągamy patelnię z ognia, dodajemy
śmietanę i
groszek. Całość mieszamy, następnie przekładamy na patelnię
makaron, ponownie mieszamy, przyprawiamy do smaku
pieprzem i ewentualnie
solą jeśli ktoś lubi.
Smacznego ;)