Wykonanie
Sezon na
grzyby w pełni. Nigdy za nimi nie przepadałam, ale postanowiłam się przełamać i spróbować do nich przekonać. Tak powstał dzisiejszy obiadek ;)Domowe, żytnie parpadelle
200g
mąki pszennej typu 500300g
mąki żytniej4
jajałyżka
oliwy z oliwekszczypta
soliMąkę przesiewamy na stolnicę i nadajemy jej formę kopczyka. Na środek wbijamy
jajka, dodajemy szczyptę
soli i
oliwę.
Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać trochę
wody. Wyrabiamy, aż powstanie jednolita i giętka masa.Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część spłaszczamy ręką, a następnie starannnie wałkujemy. To dość ciężka i nużąca czynność, ale naprawdę warto poświęcić na to trochę energii ;) Oczywiście można sobie także pomóc maszynką do
makaronu, ja jednak wolę tradycyjny wałek.
Gdy mamy już 3 placki ciasta
makaronowego przyszła
pora na krojenie. Placek składamy na 3 części i kroimy w 1,5-2 cm pasy. Rozkładamy na stolnicy, tak aby
makaron trochę przeschnął.
Pora gotować. Domowy
makaron musi być gotowany w dużej ilości słonej
wody i odrobiną
oliwy, która zapobiega sklejaniu się go.
Makaron wrzucamy na gotującą się
wodę, po czym mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przywierał do dna. Długość gotowania zależy od efektu jaki chcemy uzyskać - mi zależy na tym aby był on al dente, czyli lekko twardy. Dlatego gotowałam ok. 7 minut.Najważniejsze: nie przelewamy
makaronu zimną
wodą! Po odcedzeniu przekładamy go na paelnię z gotowym sosem.Sos
kurkowy z
kurczakiemśrednia
pierś z kurczakaopakowanie
kurek (ok. 200g)200ml
śmietanymała
cebulacebula suszona w płatkach
natka pietruszkisól,
pieprz czarnyoliwaPierś kurczaka przemywamy zimną
wodą, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy patelnię, przekładamy pokrojone
mięso, posypujemy
pieprzem i podsmażamy ok. 8minut. Przekładamy do miseczki i odstawiamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na
oliwie, tak aby ładnie się zrumieniła.
Kurki kroimy na mniejsze kawałki ( ale nie za małe). Dodajemy do
cebuli i przesmażamy. Przyprawiamy
solą i
pieprzem i suszoną
cebulą. Gdy
kurki będą już miękkie, dodajemy
śmietanę i posiekaną
natkę pietruszki. Gotujemy przez ok. 2 minuty.Ściągamy sos z ognia, dodajemy
makaron i mieszamy dokładnie, aby sos ładnie oblepił
makaron. Posypujemy odrobiną
natki pietruszki i podajemy.