ßßß Cookit - przepis na Domowe, żytnie parpadelle w sosie kurkowym z kurczakiem

Domowe, żytnie parpadelle w sosie kurkowym z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Sezon na grzyby w pełni. Nigdy za nimi nie przepadałam, ale postanowiłam się przełamać i spróbować do nich przekonać. Tak powstał dzisiejszy obiadek ;)
Domowe, żytnie parpadelle
200g mąki pszennej typu 500
300g mąki żytniej
4 jaja
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
Mąkę przesiewamy na stolnicę i nadajemy jej formę kopczyka. Na środek wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i oliwę.
Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać trochę wody. Wyrabiamy, aż powstanie jednolita i giętka masa.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część spłaszczamy ręką, a następnie starannnie wałkujemy. To dość ciężka i nużąca czynność, ale naprawdę warto poświęcić na to trochę energii ;) Oczywiście można sobie także pomóc maszynką do makaronu, ja jednak wolę tradycyjny wałek.
Gdy mamy już 3 placki ciasta makaronowego przyszła pora na krojenie. Placek składamy na 3 części i kroimy w 1,5-2 cm pasy. Rozkładamy na stolnicy, tak aby makaron trochę przeschnął.
Pora gotować. Domowy makaron musi być gotowany w dużej ilości słonej wody i odrobiną oliwy, która zapobiega sklejaniu się go. Makaron wrzucamy na gotującą się wodę, po czym mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przywierał do dna. Długość gotowania zależy od efektu jaki chcemy uzyskać - mi zależy na tym aby był on al dente, czyli lekko twardy. Dlatego gotowałam ok. 7 minut.
Najważniejsze: nie przelewamy makaronu zimną wodą! Po odcedzeniu przekładamy go na paelnię z gotowym sosem.
Sos kurkowy z kurczakiem
średnia pierś z kurczaka
opakowanie kurek (ok. 200g)
200ml śmietany
mała cebula
cebula suszona w płatkach
natka pietruszki
sól, pieprz czarny
oliwa
Pierś kurczaka przemywamy zimną wodą, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy patelnię, przekładamy pokrojone mięso, posypujemy pieprzem i podsmażamy ok. 8minut. Przekładamy do miseczki i odstawiamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie, tak aby ładnie się zrumieniła.
Kurki kroimy na mniejsze kawałki ( ale nie za małe). Dodajemy do cebuli i przesmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i suszoną cebulą. Gdy kurki będą już miękkie, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez ok. 2 minuty.
Ściągamy sos z ognia, dodajemy makaron i mieszamy dokładnie, aby sos ładnie oblepił makaron. Posypujemy odrobiną natki pietruszki i podajemy.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/09/domowe-zytnie-parpadelle-w-sosie.html