Wczoraj moja teściowa zrobiła nam smaka na kurki. Plan na obiad był zupełnie inny ale... długo nie myśląc polecieliśmy w niedzielne popołudnie do sklepu po potrzebne składniki i tak powstał szybki obiad kurkami gotowy w 20 minut.Kurki mają bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym.Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy.Składniki:500g piersi z kurczaka2 małe cebule lub jedna większa200g kurek200ml śmietanki słodkiejłyżka oliwy z oliwekłyżka masłasól, czarny pieprz, papryka w płatkachSposób przygotowania:Kurki oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę.Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Doprawiamy dosolą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkamipapryki.Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami.