Wykonanie
Latem, kiedy pod dostatkiem świeżych warzyw takie dania często goszczą na naszym
stole. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące. Do tego pełne warzyw są pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny.

Składniki:duża
cebula2
piersi z kurczakastrąk
czerwonej paprykipieto
kiełbasy swojskiejduża
cukinia6
pomidorów½ dużego
selera korzeniowego3
marchewki2 łyżki
masła klarowanego
sól,
czarny pieprz,
ostra papryka,
tymianek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
lubczykopcjonalnie: 100 ml
śmietany kremówkiSposób przygotowania:W dużym garnku roztapiamy
masło klarowane.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym
maśle. Dodajemy pokrojona w kostkę
pierś z kurczaka. Doprawiamy
sola,
czarnym pieprzem i
ostra papryką.Warzywa myjemy,
seler i
marchew obieramy.
Paprykę kroimy w paski,
seler,
marchew,
cukinię i
kiełbasę w kostkę. Do
kurczaka dodajemy
paprykę i
kiełbasę. Przesmażamy kilka minut. Następnie dodajemy
cukinie wraz z
marchewkę i
selerem. Dodajemy dwa
listki laurowe i kilka kulek
ziela angielskiego.
Pomidory nacinamy w X i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i dusimy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku
tymiankiem,
lubczykiem,
ostrą papryką i
czarnym pieprzem.Opcjonalnie możemy dodać 100ml
śmietany kremówki, danie nabierze kremowego, delikatnego smaku ale będzie bardziej kaloryczne.