Wykonanie
To klasyczne włoskie danie wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania i baaaardzo pyszne ;)

Składnikiokoło 300-350g
makaronu lasagne
sos pomidorowy z
mięsem:500g
mięsa mielonego2 średnie
cebulemarchew2-3 gałązki
selera naciowego2 żabki
czosnku2-3 łyżki
oliwy pomidorowejpuszka
pomidorów pelatti
przecier pomidorowyłyżka pesto
bazyliowegosól czarny pieprz,
ostra papryka,
oreganosos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
maki1.5 szklanki
mlekasól,
biały pieprz,
gałka muszkatołowa300-400 g startego
żółtego seramasło do wysmarowania naczyniaSposób przygotowania
Sos pomidorowy z
mięsem: W średnim garnku podgrzewamy
oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana
cebule i przeciśnięty
czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę
marchew i
seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy
mielone mięso. Doprawiamy
solą,
czarnym pieprzem i
ostrą papryką. Dodajemy pelatti,
przecier pomidorowy, pesto
bazyliowe i pół szklanki
wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku
solą,
czarnym pieprzem i
oregano.
Sos beszamelowy:
Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dokładamy
mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy
mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku
solą,
białym pieprzem i świeżo stara gałka muszkatołową.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem wylać nieco
sosu pomidorowego na dno naczynia a następnie układać sekwencyjnie
makaron-
sos beszamelowy-
starty ser-
sos pomidorowy z
mięsem. Ostatnia warstwą powinien być
makaron przykryty
sosem beszamelowym i gruba warstwa
startego sera. Piec w 180 stopniach C przez 30 minut.