ßßß Cookit - przepis na Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

nazwa

Wykonanie

To klasyczne włoskie danie wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania i baaaardzo pyszne ;)
Składniki
około 300-350g makaronu lasagne
sos pomidorowy z mięsem:
500g mięsa mielonego
2 średnie cebule
marchew
2-3 gałązki selera naciowego
2 żabki czosnku
2-3 łyżki oliwy pomidorowej
puszka pomidorów pelatti
przecier pomidorowy
łyżka pesto bazyliowego
sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1.5 szklanki mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
300-400 g startego żółtego sera
masło do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania
Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano.
Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dokładamy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo stara gałka muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wylać nieco sosu pomidorowego na dno naczynia a następnie układać sekwencyjnie makaron-sos beszamelowy-starty ser- sos pomidorowy z mięsem. Ostatnia warstwą powinien być makaron przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera. Piec w 180 stopniach C przez 30 minut.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/01/lasagne.html