ßßß Cookit - przepis na Duszone polędwiczki na pierzynce

Duszone polędwiczki na pierzynce

nazwa

Wykonanie

Soczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem papryki i selera naciowego... przepyszne i bardzo łatwe duszone polędwiczki są jednym z moich ulubionych dań mięsnych.
SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa (około 450-500g)
4 łodygi selera naciowego
Kalarepa
2 czerwone cebule
Papryka czerwona i zielona
100g masła
2 łyżki mąki
Mały słoiczek przecieru pomidorowego
0,5 l słodkiej śmietanki 12%
Olej do smażenia
Sól, pieprz, ostra papryka, cukier, maggi
WYKONANIE:
Przygotować sos pomidorowo-śmietanowy: rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę a następnie zalać ok. 0,5 l wody. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, cukrem i maggi. Dodać śmietankę i gotować delikatnie do zagotowania.
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i ostrą papryką i króciutko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie dodać poszatkowane papryki, cebule, seler naciowy, kalarepę i zalać przygotowanym wcześniej sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu.
Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych z tymiankiem i rozmarynem ziemniaczków.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/08/duszone-poledwiczki-na-pierzynce.html