Wykonanie
Soczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem
papryki i
selera naciowego... przepyszne i bardzo łatwe duszone
polędwiczki są jednym z moich ulubionych dań
mięsnych.

SKŁADNIKI:1 polędwiczka wieprzowa (około 450-500g)4
łodygi selera naciowego
Kalarepa2
czerwone cebulePapryka czerwona i zielona100g
masła2 łyżki
mąkiMały słoiczek
przecieru pomidorowego0,5 l słodkiej
śmietanki 12%Olej do smażenia
Sól,
pieprz,
ostra papryka,
cukier,
maggiWYKONANIE:Przygotować
sos pomidorowo-
śmietanowy: rozpuścić w garnku
masło, dodać
mąkę a następnie zalać ok. 0,5 l
wody. Dodać
przecier pomidorowy i doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
ostrą papryką,
cukrem i
maggi. Dodać
śmietankę i gotować delikatnie do zagotowania.Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić,
solą,
pieprzem i
ostrą papryką i króciutko podsmażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron. Następnie dodać poszatkowane
papryki,
cebule,
seler naciowy,
kalarepę i zalać przygotowanym wcześniej sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu.
Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych z
tymiankiem i
rozmarynem ziemniaczków.