ßßß Cookit - przepis na Babka wielkanocna z bakaliami

Babka wielkanocna z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Z ciasta ma ś lano-jogurtowego, z bakaliami i polew ą z bia ł ej czekolady to wykwintny deser. W moim domu jest ona obowi ą zkowym punktem programu na tradycyjnym ś niadaniu Wielkanocnym. Polecam ten przepis - babka z dekoracj ą ze ś wie ż ych kwiatów b ę dzie ozdob ą ka ż dego sto ł u. Wczoraj by ł mój dzie ń wypieków i od rana szala ł am w kuchni. Najpierw upiek ł am t ę babk ę . Przepis jest prosty, ale do wypieku b ę dzie potrzebna specjalna foremka z kominkiem na babk ę ....
Bez s łodkich wypiek ów, kolorowych mazurków, tradycyjnego sernika czy lukrowanej babki trudno sobie wyobrazi ć święta. Co jeszcze powinno się znaleźć na stole na tradycyjnym śniadaniu wielkanocnym? Oczywiście, obok ciast, tradycyjne polskie pyszności, ale i tak najważniejsze są jajka, kolorowe pisanki. Jajka są symbolem świąt wielkanocnych. Niosą radość i nadzieję. Najczęściej podajemy je w towarzystwie chrzanu i buraczk ów. Jajka, sól i chleb, trzy najwa żniejsze składniki w koszyczku.
Święta kojarzą się z wielkim ucztowaniem, z wypiekami, z krojeniem warzyw na sałatkę ziemniaczaną, z miłymi rzeczami, kt óre ch ętnie wspominamy po latach. Stałam przy kuchennym oknie i układałam w głowie strategiczny plan przygotowań do uroczystego śniadania. Zaproszę do kuchni dzieci do wsp ólnego przygotowywania smako łyk ów, to świetny pretekst do wsp ólnej zabawy - pomy ślałam. Do wielkanocnego koszyczka włożę jajka, chleb i s ól - trzy zasadnicze elementy tworz ące symbolikę tych świąt. Jajka to symbol nowego życia, wszystko przecież zaczyna się ab ovo czyli od jajka.
Święta to taki specjalny moment, by dłużej pobyć z rodziną i przyjaci ó łmi. Miło spędzać wolny czas przy suto zastawionym stole, ale warto też czasem wyjść na wsp ólny spacer. Po wielkanocnym śniadaniu zaproszę rodzinę na spacer wśr ód zieleni - postanowi łam. Ruch i rekreacja na świeżym powietrzu czynią cuda, pozytywnie wpływają na nastr ój i apetyt. Łazienki Kr ólewskie s ą wymarzonym miejscem spacer ów dla ca łej rodziny. Polecam też rower i bieganie. Przecudna wiosna, słońce wysoko na błękitnym niebie, kwitną kwiaty, śpiewają ptaki, budzi się do życia przyroda i my razem z nią - rozmarzyłam się.
Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich wypiek ów i łakoci. Rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone morele, figi, daktyle, marcepan, czekolada - bez nich nie ma świąt. Najważniejsze, że zakupy spożywcze już zrobiłam - odetchnęłam z ulgą. Bakalie, orzechy i czekolada są niezbędne do dekoracji mazurk ów, tortów, ciast i ciasteczek - kontynuowa łam rozważania.
Trochę rodzynk ów dodanych do dro żdżowego ciasta plus polewa z białej czekolady, a zwykła babka nabiera wykwintnego charakteru i staje się eleganckim deserem po świątecznym śniadaniu. I oczywiście nie ma wybitnego sernika bez bakalii - dodałam planując w myślach listę świątecznych wypiek ów. W masie serowej s łodkie, dojrzewające w słońcu rodzynki sułtanki, na wierzchu dekoracyjna krateczka z dodatkiem czekolady, oraz zwieńczenie dzieła czyli chrupiące orzechy włoskie ....
Sk ładniki na babkę o średnicy 18 cm
250g m ąki tortowej
1 op. budyniu śmietankowego
100g mas ła
100g cukru
25 g świeżych drożdży
2 jajka
1 op. jogurtu naturalnego
100g bakalii wg uznania - rodzynki,
suszone daktyle, morele, etc.
Na polewę:
100 g bia łej czekolady
Do dekoracji:
p łatki świeżych kwiat ów
Przygotowanie:
Ciasto: w g łębokiej misie utrzyj masło z cukrem i ż ó łtkami. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Do masy maślanej dodaj mąkę, budyń śmietankowy, rozkruszone drożdże i jogurt. Bakalie opłucz, większe owoce - figi, morele, pokr ój na kawa łeczki.
Sk ładniki masy wymieszaj mikserem na wysokich obrotach. Dodaj bakalie. Na końcu dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj ciasto łyżką, już nie miksuj. Ciasto przeł ó ż do natłuszczonej foremki z kominkiem na babkę. Piecz 30min. w temperaturze 180 °C do ładnego zrumienienia. Odstaw w chłodne miejsce do ostudzenia. Wyjmij z foremki.
Czekolada: czekolad ę połam na drobne kawałeczki, rozpuść w rondelku z 1-2 łyżkami wody, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos. Wylej cienką strużką na ciasto, tworząc dekoracyjną polewę. Babkę odstaw w chłodne miejsce. Po wystudzeniu udekoruj według fantazji - bakaliami, płatkami świeżych kwiat ów .... itp.
Zobacz również:
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/04/babka-wielkanocna-z-bakaliami.html