Wykonanie

Z ciasta ma ś lano-
jogurtowego, z
bakaliami i polew ą z bia ł ej
czekolady to wykwintny deser. W moim domu jest ona obowi ą zkowym punktem programu na tradycyjnym ś niadaniu Wielkanocnym. Polecam ten przepis - babka z dekoracj ą ze ś wie ż ych kwiatów b ę dzie ozdob ą ka ż dego sto ł u. Wczoraj by ł mój dzie ń wypieków i od rana szala ł am w kuchni. Najpierw upiek ł am t ę babk ę . Przepis jest prosty, ale do wypieku b ę dzie potrzebna specjalna foremka z kominkiem na babk ę ....Bez s łodkich wypiek ów, kolorowych mazurków, tradycyjnego sernika czy lukrowanej babki trudno sobie wyobrazi ć święta. Co jeszcze powinno się znaleźć na
stole na tradycyjnym śniadaniu wielkanocnym? Oczywiście, obok ciast, tradycyjne polskie pyszności, ale i tak najważniejsze są
jajka, kolorowe pisanki.
Jajka są symbolem świąt wielkanocnych. Niosą radość i nadzieję. Najczęściej podajemy je w towarzystwie
chrzanu i
buraczk ów.
Jajka,
sól i
chleb, trzy najwa żniejsze składniki w koszyczku.Święta kojarzą się z wielkim ucztowaniem, z wypiekami, z krojeniem warzyw na
sałatkę ziemniaczaną, z miłymi rzeczami, kt óre ch ętnie wspominamy po latach. Stałam przy kuchennym oknie i układałam w głowie strategiczny
plan przygotowań do uroczystego śniadania. Zaproszę do kuchni dzieci do wsp ólnego przygotowywania
smako łyk ów, to świetny pretekst do wsp ólnej zabawy -
pomy ślałam. Do wielkanocnego koszyczka włożę
jajka,
chleb i s ól - trzy zasadnicze elementy tworz ące symbolikę tych świąt.
Jajka to symbol nowego życia, wszystko przecież zaczyna się ab ovo czyli od
jajka.Święta to taki specjalny moment, by dłużej pobyć z rodziną i przyjaci ó łmi. Miło spędzać wolny czas przy suto zastawionym
stole, ale warto też czasem wyjść na wsp ólny spacer. Po wielkanocnym śniadaniu zaproszę rodzinę na spacer wśr ód zieleni - postanowi łam. Ruch i rekreacja na świeżym powietrzu czynią cuda, pozytywnie wpływają na nastr ój i apetyt. Łazienki Kr ólewskie s ą wymarzonym miejscem spacer ów dla ca łej rodziny. Polecam też rower i bieganie. Przecudna wiosna, słońce wysoko na błękitnym niebie, kwitną kwiaty, śpiewają ptaki, budzi się do życia przyroda i my razem z nią - rozmarzyłam się.Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich wypiek ów i łakoci.
Rodzynki,
migdały,
orzechy włoskie,
suszone morele,
figi,
daktyle, marcepan,
czekolada - bez nich nie ma świąt. Najważniejsze, że zakupy spożywcze już zrobiłam - odetchnęłam z ulgą.
Bakalie,
orzechy i
czekolada są niezbędne do dekoracji mazurk ów,
tortów, ciast i
ciasteczek - kontynuowa łam rozważania.Trochę
rodzynk ów dodanych do dro żdżowego ciasta plus polewa z
białej czekolady, a zwykła babka nabiera wykwintnego charakteru i staje się eleganckim deserem po świątecznym śniadaniu. I oczywiście nie ma wybitnego sernika bez
bakalii - dodałam planując w myślach listę świątecznych wypiek ów. W
masie serowej s łodkie, dojrzewające w słońcu
rodzynki sułtanki, na wierzchu dekoracyjna krateczka z dodatkiem
czekolady, oraz zwieńczenie dzieła czyli chrupiące
orzechy włoskie ....Sk ładniki na babkę o średnicy 18 cm250g m ąki tortowej1 op. budyniu
śmietankowego100g mas ła100g
cukru25 g świeżych
drożdży2
jajka1 op.
jogurtu naturalnego100g
bakalii wg uznania -
rodzynki,
suszone daktyle,
morele, etc.Na polewę:100 g bia łej
czekoladyDo dekoracji:p łatki świeżych kwiat ówPrzygotowanie:Ciasto: w g łębokiej misie utrzyj
masło z
cukrem i ż ó łtkami. W osobnym naczyniu ubij pianę z
białek. Do masy
maślanej dodaj
mąkę,
budyń śmietankowy, rozkruszone
drożdże i
jogurt.
Bakalie opłucz, większe
owoce -
figi,
morele,
pokr ój na
kawa łeczki.Sk ładniki masy wymieszaj mikserem na wysokich obrotach. Dodaj
bakalie. Na końcu dodaj pianę z
białek, delikatnie wymieszaj ciasto łyżką, już nie miksuj. Ciasto przeł ó ż do natłuszczonej foremki z kominkiem na babkę. Piecz 30min. w temperaturze 180 °C do ładnego zrumienienia. Odstaw w chłodne miejsce do ostudzenia. Wyjmij z foremki.
Czekolada:
czekolad ę połam na drobne kawałeczki, rozpuść w rondelku z 1-2 łyżkami
wody, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos. Wylej cienką strużką na ciasto, tworząc dekoracyjną polewę. Babkę odstaw w chłodne miejsce. Po wystudzeniu udekoruj według fantazji -
bakaliami,
płatkami świeżych kwiat ów .... itp.Zobacz również: