Wykonanie
Zawsze wydawało mi się że suflet to taka " truuuudna" sprawa. Wydawało mi się bo nigdy nie próbowałem nawet go zrobić. Ale gdy się odważyłem wszystko było proste i
banalne.Suflet może być tak jak mój
czekoladowy, ale
bananowy czy
serowy na pewno są również tak dobre.
- 100 g
czekolady- 70 ml
smietanki 36 %-2 łyżki
cukru- 2
jajka-
sól1. Kokilki smarujemy
masłem i oprószamy startą
czekoladą. Wkładamy do lodówki.2.Zagotowujemy
śmietankę z
cukrem3. Rozpuszczamy
czekoladę na parze, następnie łączymy ją ze
śmietanką.4.
jajka rozdzielić.
żółtka dodac do
czekolady, a
białka ubić na sztywną pianę razem z
solą.5. Dodać
białka do masy, ostrożnie aby nie "upadły"6. Piec około 12 minut ( aż do wyrośnięcia i charakterystycznego dla sufletu pęknięcia) w 180 °C.