Wykonanie
Jak sama nazwa wskazuje ciasto będzie na bazie
jabłek i kruchego ciasta, ale od szarlotki będzie się różnić tym, że po pierwsze jest
tortem, po drugie towarzyszy mu pyszny
waniliowy krem, po trzecie zwieńczeniem jego są pyszne karmelizowane
orzechy. A i jeszcze jeden mały mankament kruche ciasto powstało z połączenia
mąki i
migdałów. Sam tort jest pyszny. Kwaśne
jabłka, lekko słodki krem, kruche
spody i chrupiące
miodowe orzechy. Musicie spróbować, a zbliżające się Święta Wielkiej Nocy to dobra okazja. Polecam

Składniki:2 szkl
mąki pszennej2 szkl mielonych
migdałów1 kostka
masła4 łyżki
śmietany 18 %4
żółtka4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl
cukru1 kg
jabłek1
galaretka cytrynowa500 g
serka mascarpone5 łyżek
cukru pudru1
laska wanilii3
żółtka250 g
orzechów włoskich2 łyżki
miodu2 łyżki
masłaszczypta
soli
Przepis:-
Mąkę mieszamy z mielonymi
migdałami,
proszkiem do pieczenia i
cukrem.
Masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy
żółtka i
śmietanę. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Musi być sprężyste, jednolite i nie kleić się do rąk. Jeżeli będzie zbyt luźne należy dosypać
migdałów bądź
mąki, jeżeli będzie utrzymywało konsystencję kruszonki należy dodać jeszcze jedno
żółtko. Z ciasta formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy z niego trzy
spody wielkości przygotowanej tortownicy.- Każdy spód układamy na osobnej blaszce i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 C. Upieczonej odkładamy do wystygnięcia.- W rondelku rozpuszczamy
miód z
masłem i dosypujemy do tego lekko rozdrobnione
orzechy włoskie. Całość zagotowujemy, a następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i pieczemy przez 25 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.-
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Przesmażamy na patelni do momentu wyparowania
wody.
Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szkl
wody i dodajemy do
jabłek. Ostawiamy do wystygnięcia.- 3
żółtka ucieramy z
cukrem pudrem i ziarnami z
laski wanilii. Kiedy
żółtka zmienią się w biały kogel
mogel dodajemy schłodzony
serek mascarpone i ubijamy jeszcze chwilę.- No i teraz najlepsze i najtrudniejsze składanie
tortu. Warto użyć do tego tortownicy, od której odmierzaliśmy
spody. Będzie to bardzo duże ułatwienie. Pierwszą warstwę stanowi kruchy spód. Następnie nakładamy
jabłka, kolejny spód, krem
waniliowy, na wierzch kruszymy ostatni spód i zapiekane w miodzie
orzechy. Całość wstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną noc.Smacznego :)

