Wykonanie
Ciasto na pączki pół biedy, smażenie ich kolejne pół, no i jeszcze zostaje cała bieda na ich nadzianie. Bo i sztuka to niełatwa i wykorzystania jej całe mnóstwo możliwości. Pączki, pączusie, pączunie. Ostatnio natknęłam się na program The Taste, na odcinek dotyczący grzesznych przyjemności kulinarnych. I dla mnie największą grzeszną przyjemnością kulinarną są właśnie pączki. Jadam je raz w roku i później przez cały kolejny rok mam wyrzuty sumienia. A jak już je jem raz w roku, to lubię nawydziwiać. A najłatwiej nawydziwiać z nadzieniem. Stąd pomysł na post. Zebrać i zorganizować wszystkie nadzienia do pączków. W zbieraniu jestem dobra, w organizacja po stokroć nie najlepsza. Ale może od początku.
Konfitura,
dżem,
marmoladaNadzienie z
dżemu i
marmolady pamiętam od
zarania moich dziejów. Pierwsze pączki jakie
jadłam były nadziewane
konfiturą i lukrowane grubo. Zazwyczaj była to
konfitura różana, ale nie należała to moich ulubionych (o herezjo!). Dlatego całym
sercem poszukiwałam pączków z innymi
dżemami w środku, no i z ulgą stwierdzam, że z cały powodzeniem sprawdzają się wszelkiego rodzaju
dżemy i
konfitury. Trzeba tylko uważać, aby
przetwór zawierał dużo
owoców i był w miarę gęsty.
Dżem zawierający dużo
galaretki powstałej z soku nie sprawdzi się najlepiej. Moje ulubione to nadzienie z powideł,
dżemu truskawkowego lub
morelowego. Nadzianie
dżemem wydaje się być najłatwiejszym. Ostudzone pączki nadziewamy od
spodu, szprycą, bądź rękawem cukierniczym z ostrą końcówką.Można pokusić się również o nadzianie pączka przed pieczeniem, trzeba tylko pamiętać, aby dobrze zamknąć
dżem wewnątrz ciasta.
Bita śmietanaDobrze ubita kremówka z
cukrem pudrem i odrobiną
soku cytrynowego. Przekrawamy upieczonego i wystudzonego pączka na pół wzdłuż osi smażenia. Nakładamy rękawem cukierniczym sporą ilość
bitej śmietany. Pączki są pyszne, zwłaszcza obsypane
cukrem pudrem. Jedyny problem jest taki, że trudno je zjeść bez użycia widelca, po drugie kremówka lubi zimno, a więc warto tak nadziane pączki trzymać w lodówce.
BudyńBudyń idealnie nadaje się na nadzienie do pączków. Można wykorzystać
budyń o dowolnym smaku. Trzeba jednak pamiętać, aby
budyń był bardzo gęsty, lejąca konsystencja nie sprzyja nadziewaniu, ani jedzeniu pączków. Dobrze sprawdzi się zarówno
budyń domowy, jak i kupny. Należy jednak pamiętać, aby ten kupny przygotowywać z odrobinę mniejszej ilości
mleka. Z budyniu można również przygotować krem budyniowy.

KremMoim ulubionym kremem do nadziewania pączków jest ten powstały na bazie
serka mascarpone. Ale z powodzeniem można wykorzystać kremy na bazie
masła (z
czekoladą i
bakaliami). Kremy na bazie budyniu, sprawdzą się zwłaszcza z odrobiną
alkoholu.
CzekoladaCzekolada dobra na wszystko. Dobra też i w pączkach. Zwłaszcza, że
czekoladą pączki nadziewać można zarówno przed pieczeniem, jak i po. Kawałek ciasta pączkowego rozpłaszczamy delikatnie na ręce. Na środku układamy
czekoladę, następnie zawijamy wszystkie rogi do środka i lepimy zgrabną kuleczkę. W trakcie pieczenia
czekolada rozpuści się i będzie aksamitna. Z czasem stężeje, ale jej smak nie zmieni się. Jeżeli wolimy nadziewać pączki po pieczeniu,
czekoladę należy rozpuścić z odrobiną
masła i
śmietanki. Schłodzić do postaci półpłynnej i nadziewać nią pączki za pomocą szprycy. Ważne, aby w momencie nadziewania nie była zbyt płynna - bo nam wycieknie, ani zbyt gęsta - bo nie przejdzie przez szprycę. Smak
czekolady dowolny - biała,
mleczna, gorzka, z kawałkami
orzechów,
owoców lub bakaliowa. Ważne, aby nie była nadziewana. Nadzienie w
czekoladzie pod wpływem temperatury lubi zmieniać swoją konsystencję, a jeżeli zawiera chemiczne polepszacze to i smak. Dlatego szczerze odradza użycie
czekolady z jakimkolwiek wnętrzem.
SerMałe pączusie z
serem to moje ulubione grzeszki. Nadzienie z
sera można wykonać z
twarogu i
żółtek wymieszanego z
cukrem oraz
bakaliami, i wtedy wkładamy to nadzienie do pączka przed upieczeniem. Lub można utrzeć
ser z
cukrem pudrem i
wanilią i nadziać pączki szprycą po upieczeniu. Oba warianty są wyśmienite. W przygotowaniu
serowego nadzienia idealnie sprawdzi się nie tylko polski
twaróg, ale również
mascarpone czy
ricotta. Jeżeli jesteście wielbicielami tych
serów, szczerze polecam ich wykorzystanie.
AlkoholJeżeli już jesteście dorośli z powodzeniem możecie sobie pozwolić na
alkoholowe nadzienie. Po pierwsze możecie zrobić poncz
pomarańczowy z wykorzystaniem
spirytusu i najzwyczajniej nasączyć pączek po przekrojeniu, a przed nałożeniem kremu. Możecie również przygotować krem z użycie
spirytusu,
wiśniówki,
koniaku lub
whisky.

Nie pozostało mi nic innego, jak życzyć wam smacznego :) No i zapytać o wasze ulubione nadzienie do pączków.