ßßß

CZEKOLADOWE PRALINY (Kwestia smaku).Składniki (10 sztuk):100 g serka mascarpone (wyciągnąć z lodówki wcześniej)100 g 70% czekolady (najlepsza taka, można użyć mlecznej, albo białej)100 g czekolady do obtoczenia, 70%1 łyżka alkoholu (opcjonalnie)Roztapiamy czekoladę w garnku z grubym dnem, musimy uważać by się nie przypaliło, proponuję postawić na małym ogniu. Odstawiamy, by czekolada ostygła.W misce miksujemy ser przez chwilę, aż zrobi się puszysty. Dodaje rozpuszczoną (ciepłą) czekoladę i mieszamy delikatnie. Dodajemy alkohol. Tak przygotowana masa trafia do lodówki na godzinę.Po tym czasie możemy formować kulki, układamy na papierze i wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy drugą tabliczkę czekolady, pozwalamy jej przestygnąć, a później obtaczamy nią kulki z masy. Układamy na papierze i czekamy, aż przestygną. Przechowywać w lodówce.Smacznego!Idę sięgnąć do lodówki po czekoladkę....