ßßß
 
            
         SKŁADNIKI:*ciasto ok 350 gmascarpone 150 gczekolada 1 tabliczkaposypka ozdobnapatyczkiPRZYGOTOWANIE:* Ciasto- może być dosłownie każde. Czekoladowe, z dżemem, kruche. Ja użyłam babeczek , miałam ich ok 20 sztuk. Ilość mascarpone jest orientacyjna. Z opakowania dużego 250 g zostało mi ok 1 1/2 łyżki.Ciasto- drobno porwać, pokroić, pokruszyć. Przełożyć do miski, dodać mascarpone, wymieszać.Powinna powstać jednolita kula. Ciasto nie powinno być zbyt mokre, inaczej będzie spadać z patyczków.Z ciasta uformować kulki, wielkości troszkę większej niż orzech włoski. ułożyć na talerzyku i wstawić do zamrażarki. W tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – lub tak jak ja, po setce nieudanych prób roztopienia czekolady, użyłam gotowej polewy.Zmrożone kulki nabijać na patyczki- użyłam specjalnych patyczków, ale można użyć takich do lodów, lub do szaszłyków. Gdy czekolada odrobinę przestygnie, zamaczać w niej kulki. Od razu posypywać kolorowymi posypkami. wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)
SKŁADNIKI:*ciasto ok 350 gmascarpone 150 gczekolada 1 tabliczkaposypka ozdobnapatyczkiPRZYGOTOWANIE:* Ciasto- może być dosłownie każde. Czekoladowe, z dżemem, kruche. Ja użyłam babeczek , miałam ich ok 20 sztuk. Ilość mascarpone jest orientacyjna. Z opakowania dużego 250 g zostało mi ok 1 1/2 łyżki.Ciasto- drobno porwać, pokroić, pokruszyć. Przełożyć do miski, dodać mascarpone, wymieszać.Powinna powstać jednolita kula. Ciasto nie powinno być zbyt mokre, inaczej będzie spadać z patyczków.Z ciasta uformować kulki, wielkości troszkę większej niż orzech włoski. ułożyć na talerzyku i wstawić do zamrażarki. W tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – lub tak jak ja, po setce nieudanych prób roztopienia czekolady, użyłam gotowej polewy.Zmrożone kulki nabijać na patyczki- użyłam specjalnych patyczków, ale można użyć takich do lodów, lub do szaszłyków. Gdy czekolada odrobinę przestygnie, zamaczać w niej kulki. Od razu posypywać kolorowymi posypkami. wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)