ßßß Cookit - przepis na Cake pops – moje pierwsze :)

Cake pops – moje pierwsze :)

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze, dlatego jeszcze takie niedopracowane. Gdzieniegdzie brakuje czekolady, ubrudziły mi się patyczki i tak dalej i tak dalej. Na szczęście w smaku wyszły rewelacyjne. Następnym razem zrobię dużo większą porcję. Takie cake pops sprawdzą się idealnie na każdym urodzinowym przyjęciu. Te przygotowałam na kiermasz ciast z okazji przybycia Świętego Mikołaja :) Nawet nie zauważyłam kiedy zniknęły. Polecam
SKŁADNIKI:
*ciasto ok 350 g
mascarpone 150 g
czekolada 1 tabliczka
posypka ozdobna
patyczki
PRZYGOTOWANIE:
* Ciasto- może być dosłownie każde. Czekoladowe, z dżemem, kruche. Ja użyłam babeczek , miałam ich ok 20 sztuk. Ilość mascarpone jest orientacyjna. Z opakowania dużego 250 g zostało mi ok 1 1/2 łyżki.
Ciasto- drobno porwać, pokroić, pokruszyć. Przełożyć do miski, dodać mascarpone, wymieszać.Powinna powstać jednolita kula. Ciasto nie powinno być zbyt mokre, inaczej będzie spadać z patyczków.
Z ciasta uformować kulki, wielkości troszkę większej niż orzech włoski. ułożyć na talerzyku i wstawić do zamrażarki. W tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – lub tak jak ja, po setce nieudanych prób roztopienia czekolady, użyłam gotowej polewy.
Zmrożone kulki nabijać na patyczki- użyłam specjalnych patyczków, ale można użyć takich do lodów, lub do szaszłyków. Gdy czekolada odrobinę przestygnie, zamaczać w niej kulki. Od razu posypywać kolorowymi posypkami. wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/11/cake-pops-moje-pierwsze