ßßß Cookit - przepis na Domowe pralinki

Domowe pralinki

nazwa

Wykonanie

Zawsze miałam ochotę zrobić pralinki własnej roboty, jednak zawsze myślałam, że to dla mnie zbyt skomplikowane. Jednak w Święta pomyślałam raz kozie śmierć i zrobiłam czekoladowe pralinki według przepisu Kwesti Smaku . Przepis jest bardzo prosty, a pralinki wyszły przepyszne. Na pewno zacznę teraz eksperymentować z wyrobem własnych czekoladek.
Składniki:
125 g serka mascarpone
125 g ciemnej czekolady 70%
100 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej
2 łyżki whisky
Wykonanie:
Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Ser mascarpone miksować przez około 2 minuty, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Zastygłą masę czekoladową wyjąć z lodówki i uformować z niej kulki. Ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki. W międzyczasie ostrożnie roztopić czekoladę na obtoczenie pralinek (ma być dość ciepła, ale nie gorąca). Maczać pralinki w czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Podawać po zastygnięciu czekolady. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://smakowisko.pl/domowe-pralinki