Wykonanie
Zawsze miałam ochotę zrobić pralinki własnej roboty, jednak zawsze myślałam, że to dla mnie zbyt skomplikowane. Jednak w Święta pomyślałam raz kozie śmierć i zrobiłam
czekoladowe pralinki według przepisu Kwesti Smaku . Przepis jest bardzo prosty, a pralinki wyszły przepyszne. Na pewno zacznę teraz eksperymentować z wyrobem własnych
czekoladek.Składniki:125 g
serka mascarpone125 g ciemnej
czekolady 70%100 g ciemnej
czekolady 70%, roztopionej2 łyżki
whiskyWykonanie:
Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Odstawić.
Ser mascarpone miksować przez około 2 minuty, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną
czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać
alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Zastygłą masę
czekoladową wyjąć z lodówki i uformować z niej kulki. Ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki. W międzyczasie ostrożnie roztopić
czekoladę na obtoczenie pralinek (ma być dość ciepła, ale nie gorąca). Maczać pralinki w
czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Podawać po zastygnięciu
czekolady. Przechowywać w lodówce.