Wykonanie
SkładnikiOkoło 10 sztuk:125 g
serka mascarpone125 g ciemnej
czekolady (najlepiej deserowej, ale może być gorzka z dodatkiem
cukru pudru)Do obtoczenia:100 g ciemnej
czekolady (najlepiej gorzkiej, ale może być deserowa)2 łyżki
masłaPrzygotowanie
Czekoladę roztopić.
Ser mascarpone rozmiksować mikserem (przez około kilkanaście sekund). Dodać do niego roztopioną
czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą) i wymieszać łyżką. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.Nabierać łyżeczką gęstą masę
czekoladową i formować z niej kulki (nie muszą być idealnie kształtne), ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki.W międzyczasie roztopić
czekoladę z dodatkiem
masła na obtoczenie pralinek. Uformować bardziej kształtne kulki, maczać w
czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Wstawić do lodówki, podawać po zastygnięciu
czekolady. Najlepiej przechowywać w lodówce.