ßßß Cookit - przepis na Pralinki czekoladowe z serka mascarpone

Pralinki czekoladowe z serka mascarpone

nazwa

Wykonanie

Składniki
Około 10 sztuk:
125 g serka mascarpone
125 g ciemnej czekolady (najlepiej deserowej, ale może być gorzka z dodatkiem cukru pudru)
Do obtoczenia:
100 g ciemnej czekolady (najlepiej gorzkiej, ale może być deserowa)
2 łyżki masła
Przygotowanie
Czekoladę roztopić. Ser mascarpone rozmiksować mikserem (przez około kilkanaście sekund). Dodać do niego roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą) i wymieszać łyżką. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
Nabierać łyżeczką gęstą masę czekoladową i formować z niej kulki (nie muszą być idealnie kształtne), ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki.
W międzyczasie roztopić czekoladę z dodatkiem masła na obtoczenie pralinek. Uformować bardziej kształtne kulki, maczać w czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Wstawić do lodówki, podawać po zastygnięciu czekolady. Najlepiej przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/trufle/pralinki_czekoladowe/przepis.html