ßßß Cookit - przepis na Sernik toffi bez pieczenia

Sernik toffi bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

ENGLISH VERSION
Była chwilowa, ale za to bardzo intensywna faza na serniki! Dlatego pojawią się przepisy dwa, sia la la ;)
A tak poważnie, do zrobienia tego serniczka skłoniło mnie kilka rzeczy… Po pierwsze, nigdy nie robiłam sernika z samego mascarpone, więc trzeba było wypróbować. Po drugie, po raz kolejny związane z „nigdy” – nigdy nie przygotowywałam sernika na zimno, więc patrz wyżej, trzeba było wypróbować :) Po trzecie, zdjęcie z oryginalnego przepisu od Sosny prezentowało coś tak obłędnie apetycznego, że ciężko było sobie odmówić :) I wreszcie po czwarte, wszystkie składniki czekały już grzecznie w domku, co by w końcu zrobić z nich pożytek :)
Ach, i najważniejsze! Ten sernik miał przekonać AntySernikową Osóbkę, że serniki wcale takie tragiczne nie są :) Czy się udało? Wydaje mi się, że tak :)
Sernik jest kremowo-mazisty. Słooodki i dosyć sycący.
Byłam przekonana, że jak postoi troszkę w cieple, będzie się rozlatywał na wszystkie możliwe sposoby, ale… nie! Mascarpone zdaje egzamin pod każdym względem :)
Tym razem ciasto dla wielbicieli słodkości… Jak to zawsze u Sosny ;)
Składniki na spód (forma 21cm):
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Tortownicę włożyć na chwilę do zamrażalnika.
Czekolady posiekać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Tortownicę wyciągnąć z zamrażalnika.
Masę czekoladową wylać na spód.
Wyrównać i przełożyć ponownie do zamrażalnika aż czekolada nie zgęstnieje :)
Składniki na masę serową:
500g mascarpone
szklanka kremówki (33%)
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
Mascarpone utrzeć krótko z cukrem pudrem.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.
Do mascarpone zacząć dodawać ubitą kremówkę, mieszając powoli.
Można to zrobić na kilka podejść :)
Gotową masę serową wyłożyć na schłodzony spód czekoladowy.
Wyrównać.
Dodatkowo:
150g orzeszków ziemnych niesolonych
250g kajmaku
łyżka masła
Orzeszki podprażyć chwilkę na patelni.
Masę kajmakową podgrzać z masłem do połączenia.
Troszkę przestudzić.
Orzeszki wyłożyć na masę serową.
Polać masą kajmakową.
Wyrównać.
Przełożyć do lodówki i porządnie schłodzić :)
Dowolnie udekorować roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Źródło:https://sarenkabaking.wordpress.com/2016/02/19/sernik-toffi-bez-pieczenia