ßßß
            
        
Była chwilowa, ale za to bardzo intensywna faza na serniki! Dlatego pojawią się przepisy dwa, sia la la ;)A tak poważnie, do zrobienia tego serniczka skłoniło mnie kilka rzeczy… Po pierwsze, nigdy nie robiłam sernika z samego mascarpone, więc trzeba było wypróbować. Po drugie, po raz kolejny związane z „nigdy” – nigdy nie przygotowywałam sernika na zimno, więc patrz wyżej, trzeba było wypróbować :) Po trzecie, zdjęcie z oryginalnego przepisu od Sosny prezentowało coś tak obłędnie apetycznego, że ciężko było sobie odmówić :) I wreszcie po czwarte, wszystkie składniki czekały już grzecznie w domku, co by w końcu zrobić z nich pożytek :)Ach, i najważniejsze! Ten sernik miał przekonać AntySernikową Osóbkę, że serniki wcale takie tragiczne nie są :) Czy się udało? Wydaje mi się, że tak :)Sernik jest kremowo-mazisty. Słooodki i dosyć sycący.Byłam przekonana, że jak postoi troszkę w cieple, będzie się rozlatywał na wszystkie możliwe sposoby, ale… nie! Mascarpone zdaje egzamin pod każdym względem :)Tym razem ciasto dla wielbicieli słodkości… Jak to zawsze u Sosny ;)Składniki na spód (forma 21cm):100g gorzkiej czekolady100g mlecznej czekolady2 łyżki masłaSpód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.Tortownicę włożyć na chwilę do zamrażalnika.Czekolady posiekać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem do uzyskania gładkiej jednolitej masy.Tortownicę wyciągnąć z zamrażalnika.Masę czekoladową wylać na spód.Wyrównać i przełożyć ponownie do zamrażalnika aż czekolada nie zgęstnieje :)Składniki na masę serową:500g mascarponeszklanka kremówki (33%)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki cukru waniliowegoMascarpone utrzeć krótko z cukrem pudrem.Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.Do mascarpone zacząć dodawać ubitą kremówkę, mieszając powoli.Można to zrobić na kilka podejść :)Gotową masę serową wyłożyć na schłodzony spód czekoladowy.Wyrównać.Dodatkowo:150g orzeszków ziemnych niesolonych250g kajmakułyżka masłaOrzeszki podprażyć chwilkę na patelni.Masę kajmakową podgrzać z masłem do połączenia.Troszkę przestudzić.Orzeszki wyłożyć na masę serową.Polać masą kajmakową.Wyrównać.Przełożyć do lodówki i porządnie schłodzić :)Dowolnie udekorować roztopioną czekoladą.Smacznego!