Wykonanie
Są takie przepisy w naszych książkach kucharskich z dawnych lat, które trzeba na nowo odczarować. Dziś postanowiła zmierzyć się z zupą ogonową. Na nowinę, że takie danie czeka w kuchni wszyscy się wzdrygali. Ale zupa ogonowa to zupa pyszna i potwierdzą to wszyscy, którzy dziś jej próbowali. Wbrew pozorom nie jest ciężka i tłusta tylko lekka, delikatna i smaczna.2
ogony wieprzowe2
marchewki2
pietruszki1
por1
seler3
cebule2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
soku pomidorowego4 łyżeczki
papryki w proszki1 łyżka
majerankusólpieprz4
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego- umyte i oczyszczone
ogony wieprzowe wkładamy do zimnej i osolonej
wody, zagotowujemy i odcedzamy- do odcedzonych ogonów dokładamy obrane warzywa ,
liście laurowe,
ziele angielskie, zalewamy
wodą, solimy i doprawiamy
pieprzem, nastawiamy na wolny ogień i gotujemy wszystko do miękkości,- na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę
cebulę, do zeszklonej
cebuli dodajemy
majeranek i
czerwoną paprykę, przesmażamy, ale uważamy, żeby
papryka nie przypaliła się- na patelnię wlewamy
sok pomidorowy wymieszany z przecierem i smażymy jeszcze chwilę- ugotowane na miękko warzywa i
mięso wyciągamy z
wywaru- do
wywaru dodajemy
cebulę z
pomidorami- warzywa kroimy w drobną kostkę, a ogony obieramy z
mięsa i dodajemy do zupy- gotujemy jeszcze około 30 - 40 minutSmacznego:)