ßßß Cookit - przepis na Odczarowana zupa ogonowa

Odczarowana zupa ogonowa

nazwa

Wykonanie

Są takie przepisy w naszych książkach kucharskich z dawnych lat, które trzeba na nowo odczarować. Dziś postanowiła zmierzyć się z zupą ogonową. Na nowinę, że takie danie czeka w kuchni wszyscy się wzdrygali. Ale zupa ogonowa to zupa pyszna i potwierdzą to wszyscy, którzy dziś jej próbowali. Wbrew pozorom nie jest ciężka i tłusta tylko lekka, delikatna i smaczna.
2 ogony wieprzowe
2 marchewki
2 pietruszki
1 por
1 seler
3 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki soku pomidorowego
4 łyżeczki papryki w proszki
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
- umyte i oczyszczone ogony wieprzowe wkładamy do zimnej i osolonej wody, zagotowujemy i odcedzamy
- do odcedzonych ogonów dokładamy obrane warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą, solimy i doprawiamy pieprzem, nastawiamy na wolny ogień i gotujemy wszystko do miękkości,
- na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklonej cebuli dodajemy majeranek i czerwoną paprykę, przesmażamy, ale uważamy, żeby papryka nie przypaliła się
- na patelnię wlewamy sok pomidorowy wymieszany z przecierem i smażymy jeszcze chwilę
- ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągamy z wywaru
- do wywaru dodajemy cebulę z pomidorami
- warzywa kroimy w drobną kostkę, a ogony obieramy z mięsa i dodajemy do zupy
- gotujemy jeszcze około 30 - 40 minut
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/02/odczarowana-zupa-ogonowa.html