Wykonanie
Rybę po grecku robiłam pierwszy raz, pamiętam jej smak z dzieciństwa i myślę, że udało mi się odtworzyć ten wspaniały smak. Jest pyszna, wbrew pozorom dość prosta w wykonaniu i zapewniam Was - nie będziecie zawiedzeni. Idealna na święta. Wpałaszowaliśmy wczoraj z M. całą:)Tak z innej
beczki - jakie macie
plany na sobotę? My wyruszamy do kina i na zakupy - zapowiada się fajny dzień:) Tylko czekamy aż Babcia Dota (moja Mamuśka) przyjedzie i przejmie naszego Malucha na kilka godzin:)
Potrzebujemy:3
marchewki1
pietruszkę1
seler1
cebulę2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
pomidorów z puszki (krojonych)4 filety np. z
mintajasól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskienatkę pietruszki do przystrojenia
Marchewkę,
pietruszkę i
seler myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce z dużymi oczkami (jarzynowej). Przysmażamy przez kilka minut na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka. Dodajemy
przyprawy -
sól,
pieprz,
liść laurowy i
ziele angielskie i zalewamy
wodą do przykrycia warzyw. Gotujemy aż zmiękną.
Cebulę przysmażamy na patelni i dodajemy do warzyw. Jeżeli wygotowała się z nich
woda i są miękkie - wyjmujemy
liść laurowy (wyrzucamy) i dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz
pomidory z puszki. Filet solimy,
pieprzymy i obtaczamy w
mące. Smażymy go na patelni z obydwóch stron, następnie układamy w naczyniu (najlepiej szklanym).
Rybę przykrywamy pierzyną z warzyw. Najlepiej smakuje podane po kilku godzinach (gdy się przegryzie), jednak my zjedliśmy od razu po zrobieniu i było pysznie. Można podawać na zimno i na ciepło. Smacznego!