ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą

Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą

nazwa

Wykonanie

Pin It
Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .
E-book można pobrać na tutaj .
Proporcje na tortownicę z kominem 26 cm, 12 porcji
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
Ciasto:
4 jaka
1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny Palmy maślany smak
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki drobno startej marchewki
6 daktyli drobno pokrojonych
5 fig drobno pokrojonych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika
Polewa:
2 łyżki kakao
8 łyżeczek cukru
2 łyżeczki masła
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/ciasto-marchewkowo-piernikowe-z.html