Wykonanie
Pin It

Ciasto
marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego
korzenne przyprawy, piekłam je z
kardamonem,
goździkami,
imbirem. Pomyślałam więc, że
przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym
stole właśnie w takiej wersji.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .


Proporcje na tortownicę z kominem 26 cm, 12 porcjiCzas przygotowania: 120 minutSkładnikiCiasto:4 jaka1,5 szklanki
cukru1 kostka
margaryny Palmy maślany smak2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki drobno startej
marchewki6
daktyli drobno pokrojonych5 fig drobno pokrojonych2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
przyprawy do piernika lub domowej
przyprawy do piernikaPolewa:2 łyżki
kakao8 łyżeczek
cukru2 łyżeczki
masła2 łyżki
mleka

Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną
margarynę,
marchewkę, przesianą
mąkę wraz z
przyprawami i
suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto.
