Wykonanie
Pin It
Wołowina duszona w
winie to idealna propozycja na niedzielny jesienny obiad. Z dodatkiem
ziemniaków tworzy doskonałe jednogarnkowe danie. Wiemy, że
wołowina wymaga dłuższego czasu duszenia, dobrze więc jest wykorzystać do jej przygotowania szybkowar. Szczerze powiedziawszy całkiem zapomniałam o tym bardzo przydatnym urządzeniu, które gdzieś mi się schowało w zakamarkach szafek... Wyciągnęłam, odkurzyłam i przyrządziłam pyszną, aromatyczną
wołowinę. Natomiast jeśli nie posiadacie szybkowara, danie to równie dobrze wyjdzie w normalnym garnku, trzeba tylko troszkę się uzbroić w cierpliwość.

Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania (w szybkowarze) wraz z macerowaniem
mięsa: 8 godzinSkładniki:1000 g
wołowiny z udźca2
cebule3
marchewki1 mały kawałek
selera500 ml czerwonego
wytrawnego wina2-3 gałązki świeżego
tymianku1000 g
ziemniaków200 g
śmietany 18%3-4 łyżki
mąki pszennejpieprzolej do smażenia


Wykonanie:
Mięso kroimy w dużą kostkę 2 x 2 cm. Zalewamy
winem i odstawiamy do lodówki do przemacerowania na całą noc.Następnego dnia
mięso odcedzamy, a
wino odstawiamy do wykorzystania chwilę później.Warzywa (
cebulę,
marchew,
selera) obieramy,
cebule kroimy w ćwiartki,
marchewkę w plasterki, a
selera w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim kawałki
mięsa. Pamiętajmy, aby nie mieszać
mięsa w czasie smażenia. Pozwólmy im się usmażyć z jednej strony, a
potem tylko przełóżmy na drugą. Usmażone
mięso wkładamy do szybkowara. Na patelni podsmażamy
cebulę, a następnie dodajemy
marchewkę. Smażymy przez parę minut i również wkładamy do szybkowara. Dodajemy
seler,
pieprzymy i wlewamy
wino. Szybkowar zamykamy i gotujemy około 30 minut, od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć.Po tym czasie z szybkowara wypuszczamy parę, odkręcamy. Do
mięsa dodajemy pokrojone w sporą kostkę
ziemniaki. Szybkowar zamykamy i gotujemy przez 15 minut. Ponownie z szybkowara wypuszczamy parę, odkręcamy.W kubeczku mieszamy
mąkę i
śmietanę z odrobiną zimnej
wody. Wlewamy do
mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien lekko zgęstnieć.
